Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uhapsila ga sipa

Osumnjičen za ubistvo sarajevskih policajaca: Marko Trifković predan u nadležnost Tužilaštva KS

Sarajevo: Privođenje Marka Trifkovića Zizana osumnjičenog za ubojstvo policajaca
03.02.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Automafijas Marko Trifkovic Zizan, osumnjiceni za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Sehovića i Davora Vujinovica, predat je u nadleznost Tuzilastva KS. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Osumnjičeni Marko Trifković zvani Žižan bio je uhapšen 10. januara 2020. godine na Palama po potjernici, nakon što je godinu dana bio u bjekstvu

Nakon što su ga, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Marko Trifković, osumnjičen za ubistvo sarajevskih policajaca – Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predan je u nadležnost Kantonalnog tužilaštva.

Kako je medijima kazala glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, osumnjičeni Trifković bit će zadržan 24 sata i nakon što ga u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica, bit će odlučeno o daljnjim mjerama.

Osumnjičeni Marko Trifković zvani Žižan bio je uhapšen 10. januara 2020. godine na Palama po potjernici, nakon što je godinu dana bio u bjekstvu.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

On je pred Sudom BiH optužen da je od 2011. do 2017. godine bio član organizirane kriminalne skupine koja se bavila krađom automobila, rastavljanjem vozila na dijelove i njihovom preprodajom na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Radi se o najvećoj akciji protiv autokriminala koja je provedena pod kodnim nazivom “Volan”.

Marko Trifković Žižan

U predmetu ubistva sarajevskih policajaca, pored Trifkovića, za ubistvo su osumnjičeni i Aleksandar Macan, koji je u pritvoru, te Savo Marinković, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Njemačkoj, a za njim je raspisana potjernica.

Sarajevski policajci Davor Vujinović i Adis Šehović stradali su u pucnjavi 28. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje, u kojoj je Adis Šehović ubijen na mjestu događaja, dok je Davor Vujinović teško ranjen, a kasnije podlegao povredama.

Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u Geteovoj ulici.