Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općinski sud u Sarajevu

Osumnjičeni za bacanje bombe na Čengićevu kuću pušteni na slobodu, tužilaštvo ulaže žalbu

hasanbegovic aganovic
Foto: Fena

Osobe koje su se dovodile u sumnju da su izvršile krivično djelo su Mirza Hasanbegović i Benjamin Aganović

Općinski sud u Sarajevu odbacio je prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora za Mirzu Hasanbegovića i Benjamina Aganovića, osumnjičene u slučaju bacanja eksplozivne naprave na kuće načelnika općine Stari Grad Sarajevo Irfana Čengića i vijećnika Vedada Deljkovića.

Ovu informaciju za portal N1 je potvrdio Darko Stojaković, advokat prvoosumnjičenog Aganovića.

“Moj branjenik me kontaktirao. Pušten je na slobodu. No, ja još uvijek nisam zaprimio odluku Općinskog suda u Sarajevu”, kazao nam je Stojaković.

Potom je dodao:

“Sve što sada mogu da kažem je da je odluka očekivana i pravična”.

Takođe, za portal Avaza je potvrđeno da će biti uložena žalba na tu odluku.

-Postupajući tužilac se prilikom predlaganje pritvora kretao u okviru dokaza koje je dostavio MUP KS s kojim je u tom trenutku raspolagao. Na ovu odluku bit će uložena žalba. Inače, nastavlja se poduzimanje radnji kako bi se utvrdile sve okolnosti izvršenja krivičnog djela – kazala je za portal Avaza portparolka Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Podsjetimo, osobe koje su se dovodile u sumnju da su izvršile krivično djelo su Mirza Hasanbegović i Benjamin Aganović.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo je ranije saoćeno da je 1. aprila oko 2 sata i 40 minuta u ulici Škaljin Sokak došlo do aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave.

“Dana 01.04.2024. godine oko 02.40 sati u ulici Škaljin Sokak, općina Stari Grad, od strane NN lica došlo je do aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave u dvorište porodične kuće vlasništvo B.Č. iz Sarajeva”, saopćeno je iz MUP KS. Kako su dodali, tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba, a došlo je do oštećenja na dva stambena objekta i dva motorna vozila”, navedeno je ranije iz MUP-a KS.