Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osumnjičeni za krađu šume i eksploataciju uglja predati Tužilaštvu TK

sud tuzla

Osam osoba koje su jučer uhapšene u akciji Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u saradnji s pripadnicima MUP-a TK na području Tuzle, osumnjičene za nezakonitu eksploataciju uglja i sječu šume u većim količinama, danas su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužioci će donijeti naredbu o provođenju istrage, ispitati osumnjičene, nakon čega će se najvjerovatnije nadležnom Općinskom sudu Tuzla staviti prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za osumnjičene osobe, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Po naredbi Općinskog suda Tuzla i nalogu Tužilaštva pripadnici MUP-a TK izvršili su pretrese na deset lokacija u okolini Tuzle i uhapsile osam osoba. Prilikom pretresa su pronađene i privremeno oduzete radne mašine, bageri, kamioni, improvizirane radne mašine za izvlačenje drveta, te različiti predmeti za koje se sumnja da su korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela.

Uhapšene osobe su osumnjičene da su od augusta do oktobra u organizovanoj grupi, na lokalitetima eksploatacionih polja na kojima pravo na eksploataciju mineralne sirovine ima Rudnik „Kreka“ u naselju Moluhe i Rasovac u Tuzli, koristeći različitu mehanizaciju, radne mašine i alate, iskopavali ugalj u većim količinama, tovarili na kamione i prodavali ga većem broju ljudi.

Također, protiv nekoliko osoba će istraga biti otvorena i radi postojanja osnova sumnje da su u istom periodu u organizovanoj grupi, koristeći različitu mehanizaciju i radne mašine, u tuzlanskim prigradskim naseljima naseljima Moluška Rijeka, Lipnica i Brgule, na lokacijama kojima upravlja JP „Šume TK“, sjekli veću količinu stabala, tovarili drvo na kamione i prodavali ga većem broju ljudi.

Uhapšene osobe su osumnjičene da su počinili krivično djelo teška krađa u vezi s iskopavanjem i prodajom uglja, te krivično djelo šumske krađe veće količine stabala, u sticaju s krivičnim djelom udruživanje radi činjenja krivičnih djela.