Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Procedura u toku

Osumnjičeni za terorizam predat Tužilaštvu BiH

tužilaštvo bih
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Osumnjičeni se tereti da je, u dobi od oko 25 godina, pristupio strukturama “ISIL-a”

Policijski djelatnici SIPA-e predali su, u popodnevnim satima, Tužilaštvu BiH osumnjičenog Adnana Ćatića, rođenog 1988. godine u Zenici.

Taj osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je sudjelovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama tzv. “ISIL-a”, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Osumnjičeni se tereti da je, u dobi od oko 25 godina, pristupio strukturama “ISIL-a” te je, na području Bliskog istoka, proveo oko deset godina. Jedan je od osumnjičenih sa najdužim boravkom na navedenom području.

-Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, između ostalog jer se radi o osumnjičenom koji je duži vremenski period bio nedostupan pravosudnim organima BiH.

Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije i agencije za provedbu zakona u BiH i inozemstvu provode aktivnosti usmjerene ka lociranju, izručenju i procesuiranju više osoba koje su, u proteklom periodu, boravile na stranim ratištima s ciljem njihove deportacije i kaznenog procesuiranja u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.