Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stravičan zločin u BiH

Otac bacio tek rođenu bebu niz provaliju, majka sklonila djecu da ne vide zločin

713dfae2-mile-simic-beba-ubojstvo
Foto: Dnevni list

Dogovorili ubistvo bebe

Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnicu koju je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanskog kantonae podiglo protiv Mile Šimića i Mladenke Šimić, a koja ih tereti da su počinili kazneno djelo ubistva tek rođenog djeteta.

Optuženi se terete da su kao supočinitelji 6. sdeptembra ove godine, u poslijepodnevnim satima, nakon što je prvooptuženi Mile Šimić, sa dvoje malodobne djece došao po pozivu drugooptužene Mladenke Šimić koja je rodila živo i zdravo novorođeno muško dijete u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 2. septembra ove godine u 00:10 sati, kako bi ih izveo i preuzeo, a nakon što su, u prethodnom razdoblju, zajednički skrivali trudnoću drugooptužene.

Svi zajedno, vozilom kojim je upravljao prvooptuženi, krenuli su u pravcu Čitluka, u namjeri lišenja života novorođenčeta, što su i htjeli, te nakon što se prethodno zaustavio na jednom mjestu koje je bilo frekventno, tražeći pogodno mjesto za ostvarenje svog cilja, vozilom su došli do mjesta Kobilovača, općina Mostar, gdje je Šimić zaustavio vozilo pored puta na makadamskom proširenju, piše Dnevni list.

Drugooptužena je po prethodnom dogovoru, izvela njihovo dvoje malodobne djece da ne bi vidjeli što će prvooptuženi učiniti, udaljivši se sa istima od vozila. U tim trenucima prvooptuženi je sa zadnjeg sjedišta uzeo korpu u kojoj se nalazilo novorođenče, koju je, svjestan da će bacanjem u provaliju koja se nalazila neposredno pored puta, lišiti života novorođenče, što je i htio, i bacio, uslijed čega je novorođenče glavom udarilo o tvrdu podlogu i zadobilo masovne ozljede kostiju glave, uslijed kojih ozljeda je nastupila smrt, nakon čega su se optuženici vratili u vozilo i zajedno sa dvoje malodobne djece, okrenuli vozilo u pravcu Mostara i preko Žovnice uputili u Grude, gdje i žive.

– U navedenoj optužnici je sadržan prijedlog za produženje pritvora prema optuženom Mili Šimiću, te je Kanotnalni sud u Mostaru donio Rješenje o produženju pritvora prema optuženom Mili Šimiću iz Gruda, trenutno nastanjenom u selu Dragićina, zbog kaznenog djela „Ubistvo“, a koji pritvor može trajati do izricanja presude ili nove sudske odluke, a najdulje još dvije godine računajući od dana 5. decembra 2018. godine, kao dana potvrđivanja optužnice, saošteno je iz Kantonalnog tužiteljstva.