Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otac rukometašice tuzlanskog Jedinstva stradao između rovova

mine
Foto: Ilustracija

Kolegu Čedomira Damjanovića (48), kojeg je ubila zaostala pješadijska rasprskavajuća mina dok je bio u lovu na divlje svinje kod Oštre Luke, pamtićemo kao dobrog čovjeka, druga i lovca, poručuju iz lokalnog lovačkog udruženja “Sana”, čiji je član stradao u ovoj eksploziji.

Oca Adrijane Damjanović, rukometašice tuzlanskog Jedinstva, mina je u nedjelju popodne usmrtila u minskom polju u mjestu Koprivna. Njegove kolege ističu da je većina teritorije kojom gazduje Udruženje zagađena minama, jer je u pitanju područje gdje je u ratu bila linija razdvajanja, pišu Nezavisne novine.

“Tragedija se dogodila između rovova. Trojica lovaca išla su utabanom stazom, kojom se prolazi bar deset godina unazad, a baš između rovova postoji odmaralište. Tu su bili u nedjelju negdje do 13.30. Završili su ručak i pošli dalje da love. Dogovorili su se da idu u tri pravca”, kaže Ljubo Trkulja, predsjednik Lovačkog udruženja “Sana” Oštra Luka.

Deset do petnaest minuta nakon što su se od Damjanovića rastali preostala dvojica lovaca čula su eksploziju. Pokušali su da se povežu mobilnim telefonima. Dvojica lovaca su se čula, dok je mobilni Damjanovića zvonio, ali odgovora nije bilo.

“Jedan od lovaca odmah se vratio na poziciju odakle je krenuo, te pošao za lovcem koji je stradao. Ideći putem pred njega je izašao pas nastradalog. Pas je bio ranjen, sav u krvi. Lovcu je bilo jasno šta se dogodilo. Prišao je, konstatao da je lovac nastradao, da pomoći nema”, kaže Trkulja.

Trkulja  ističe da znaju da je riječ o području gdje ima mina, ali da nemaju podataka gdje se one nalaze. Zahvalio je policajcima iz Oštre Luke, te deminerskom timu iz Banje Luke, uz čiju pomoć je, kako kaže, tijelo Damjanovića izvučeno preksinoć.

Iz policije su kazali da je Tim za pronalaženje, prikupljanje i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Republičke uprave civilne zaštite deminirao dio terena kako bi se pristupilo nastradalom. U Republičkoj upravi civilne zaštite kažu da je njihov tim na bezbjedno evakuisao tijelo.

Damjanović je, kako je potvrđeno “Nezavisnim”, bio član Lovačkog udruženja “Sana” od 1998. godine, kada je i osnovano.

Bit će sahranjen danas u 13 časova na mjesnom groblju Koprivna. Iza njega su ostali supruga, te sin u Njemačkoj i kćerka Adrijana Damjanović.

Vijest o tragičnom događaju nesretnoj djevojci javili su prekjuče oko 17 sati, te joj organizovali prevoz do Prijedora, gdje je otišla s klupskim kolegama.