Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otac se kaje što je ubio bebu bacivši je na fotelju: Svaki dan mi je kazna

eldar ledjen

Kantonalno tužilaštvo jučer je u završnim riječima od Vijeća sarajevskog Kantonalnog suda u završnim riječima zatražilo da Eldara Leđena (1993), optuženog da je novembru 2014. ubio svoju četveromjesečnu bebu u kući u Ulici Avde Hodžića u naselju Švrakino, proglasi krivim i kazni po zakonu, dok obrana sa druge strane traži što manju kaznu.

Nasilna smrt

Leđen je, prema navodima optužnice, 29. novembra 2014. sina uzeo rukama ispod pazuha, podigao u vis i zamahom jakog intenziteta bacio na drvenu fotelju, nakon što je beba odbijala hranu i nakon što nije uspio zaustaviti njezin plač.

Beba je tom prilikom glavom i tijelom udarila u drveni zaslon fotelje, uslijed čega je zadobila teške tjelesne ozljede i preminula.

Tužitelj Mladen Vukojičić u iznošenju završnih riječi se osvrnuo na gotovo sve iskaze koje su dali svjedoci i vještaci, posebno se zadržavajući na nalazu doktora Hamze Žuje koji je kazao da se kod bebe radi o nasilnoj smrti, uzrokovanoj krvarenjem u lobanjskoj duplji, da je dijete bačeno zamahom jakog intenziteta, jer ozljede nisu mogle nastati od blažeg udara ili ispadanja.

 

“Optuženi je bio svjestan posljedica svojih radnji, te je na to i pristao. Iskazao je odlučnost i upornost, te je bio svjestan da radnjama koje je poduzeo može nastupiti smrt djeteta. Od otežavajućih okolnosti na strani optuženog Suda treba da cijeni da se radi o četveromjesečnoj bebi, nezaštićenom djetetu, a ubistvo djeteta je posebno propisano Krivičnim zakonom za šta se može izreći kazna dugotrajnog zatvora. Od olakšavajućih okolnosti tu su činjenice koje ukazuju da se radi o mlađoj osobi, neosuđivanoj, koja je sarađivala tokom istrage i opisala šta se dogodilo, te što je priznao djelo i izrazio kajanje“, zaključio je tužitelj, te zatražio za Leđena da se kazni po zakonu.

Splet okolnosti

Leđenov advokat Omar Mehmedbašić je u završnom izlaganju naveo kako je njegov klijent bio sam, da nije bilo svjedoka, te da u ovom slučaju nema ni eventualnog umišljaja, što optužba navodi u izmijenjenoj optužnici.

“Žena ga je pretvorila u bejbisiterku i ostavila ga da čuva dijete koje je plakalo. Nije znao šta da radi, nešto mu je podsvjesno došlo. Rekao je da je bacio dijete na fotelju, ali je zaboravio da ona ima drvene drške u koje je beba udarila. Sam je pokušavao da oživi svoje dijete, zvao je suprugu, hitnu pomoć, na kraju je pokušao i da se ubije. Nije se krio, niti bježao od odgovornosti. Sud treba da cijeni da je kao mlad postao otac u trenutku kada su roditelji bebe bili bez posla, i da će dugo nositi ožiljke od svega“ kaže Mehmedbašić, koji je na kraju zatražio što manju kaznu za svog klijenta.

Vijeću se na kraju kratko obratio i sam optuženi, koji je naveo kako ni sam ne zna kako je dospio ovdje.

“Jako mi je teško. Svaki dan mi je kazna, svaki dan se nosim sa istom boli. Kažnjen sam za cijeli svoj život”, ustvrdio je Leđen.