Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavljene fotografije

Pacijent “divljao” u Domu zdravlja: Sestru gađao bocom, rušio i razbijao inventar

331393488_578377694167173_6686810762747111814_n

Pacijent navodno ima historiju neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema osoblju

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo Jasmin Avdović objavio je na svom Facebooku uznemirujuće fotografije. Naime, kako navodi, nemili događaj se desio jučer u Domu zdravlja Vrazova.

Ovako je, kako Avdović navodi, jučer u poslijepodnevnim satima, izgledala kartoteka u JUDZKS OJ Centar-Vrazova.

– Nakon što je korisnik usluga s historijom neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema osoblju, nezadovoljan jer nije dobio nešto na što nema pravo, u sat vremena uspio dva puta uništavati inventar JUDZKS u ovoj ustanovi i njenom lokalitetu na Breci, fizički nasrtati i povrijeđivati osoblje te verbalno prijetiti smrću prisutnom osoblju i čak njihovoj djeci, a stigao je i bocom koja sadrži dezinficijens za ruke namjenjen pacijentima, gađati medicinsku sestru u glavu (označeno crvenim krugom na fotografijama) – piše Avdović na Facebooku.

Dodao je da ovako nažalost izlgeda, minimalno jedna kartoteka, ordinacija, intervencija ili čekaonica svakodnevno u nekoj od zdravstvenih ustanova u FBiH i BiH.

– Društvene mreže ste zatrpali nezadovoljstvom prema šalterskim radnicima, opština, banaka i drugih uslužnih djelatnosti ili servisa građanima koji su nekakav ekvivalent našim kartotekama.

Ukoliko ste nezadovoljni našim radom, to lijepo imenom i prezimenom zvanično prijavite, pratite prijavu i ako ste u pravu taj neko će biti sankcionisan za neetično, neprofesionalno ili nestručno ponašanje, a ovakve nasilne izlete u tuđa prava i slobode ostavite za one koji če vam odgovoriti istom mjerom – naveo je Avdović, prenosi Avaz.

Uputio je i poruku svim vlastima u BiH.

– Da li je zaista potrebno da po dokazanom receptu u BiH, neko na kraju plati životom, pa da se nadležni sjete i hitno reaguju donoseći mjere kojima će se slične situacije u budućnosti prevenirati? Da li smo kao zakonodavna i izvršna vlast na tako niskom stepenu razvoja i svijesti uopšte.

Zahtijevamo po hitnoj proceduri, već usvojenom inicijativom donošenje Zakona o napadu na radnike u zdravstvu jer napadima nisu izloženi samo zdravstveni radnici već i svi zdravstveni saradnici i drugi nemedicinski kadar u našim ustanovama koji svaodnevno učestvuju u pružanju zdravstvene usluge, a to su: socijalni radnici, psiholozi, logopedi, defektolozi, psihoterapeuti, biolozi, recepcioneri i portiri, vozači, osoblje na održavanju higijene i drugi.

Pitanje fizičke sigurnosti i zaštite naših radnika koje bi se zaštitilo ovakvim zakonom nije ničiji hir već ustavno i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima zagarantovano parvo na život i zdravlje i ukoliko se na ovo oglušite, mi se ukoliko bude potrebno nećemo zaustaviti sve do Strazbura – zaključio je Avdović.