Crna hronika

Pečenjem iz Hercegovine otrovale se 22 osobe iz BiH i Hrvatske

22/09/2018

Više osoba, tačnije njih 22, doručkovale su pečenje koje su radnici iz BiH kupili u pekari na području Stoca, te dovezli u Komarnu. Ubrzo im je svima pozlilo. Navodno su se počeli i onesvješćivati u vinogradu, pa su intervenisale hitne službe iz nekoliko mjesta u okolici.

U Hitnoj službi Metković Dnevnom listu su potvrdili da je bilo trovanja radnika iz BiH i Hrvatske u vinogradu.

Protokolirali su 7 osoba sa simptomima trovanja, proljevom, grčevima u trbuhu, malaksalošću, te su im dali analgetike i medicinski ugljen i uputili ih njihovim liječnicima, a ukupno im se obratilo za pomoć od 9- 15 osoba, od koje su neke pitale samo savjet.

Polovina otrovanih stigla je u Čapljinu, budući i da žive na teritoriju te općine.

Direktor Doma zdravlja Čapljina Mladenko Krezić također je potvrdio da su u četvrtak imali značajan broj intervencija sa simptomima trovanja hranom.

Kazao je da je u njihovu hitnu dovedeno 13 radnika koji su bili u berbi u RH, a koji su proslijeđeni u Čapljinu jer su njihovi osiguranici, te da su sanirani i u dobrom stanju otpušteni kući.

Prijavljeno inspekciji

Cijeli slučaj prijavljen je kantonalnoj sanitarnoj inspekciji, dodao je Krezić, dodavši da će oni dalje obaviti razgovore sa pacijentima, kako bi se saznalo što su sve taj dan konzumirali i gdje su kupili tu hranu.

Kako Dnevni list neslužbeno saznaje radnici su željeli proslaviti završetak berbe u vinogradu u Komarnoj, te su preko granice prenijeli 8 kilograma pečenja, te počastili i kolege iz Hrvatske.

U berbi su bili radnici iz naselja Bobanovo, te s Bivoljeg brda, a pečenje su kupili u pekari u blizini Bobanova, koje djelomično pripada Stocu.

Sanitarni inspektori tek trebaju utvrditi jesu li oštećeni istoga dana konzumirali i neku drugu hranu, ali izgledno je da nisu jer su svi pojeli isto.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.