Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predložen pritvor

Peđa i Aco se terete da su preko granice BiH sređivali prolaz za kriminalce i drogu

Foto: Tužiteljstvo BiH

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji koju su, po nalogu tužitelja, proveli policijski djelatnici MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo na području Sarajeva, Foče i Gradiške

Tužitelj iz Sky tima Tužiteljstva BiH uputio je, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Aleksandra Matovića zvani Aco rođen 1977. godine u Foči, uposlen kao djelatni policajac Granične policije BiH, državljanina BiH i Predraga Petkovića zvani Peđa rođen 1987. godine u Banjoj Luci, državljanina BiH i Srbije.

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji koju su, po nalogu tužitelja, proveli policijski djelatnici MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo na području Sarajeva, Foče i Gradiške.

Prijedlog pritvora upućen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto a za osumnjičenog Petkovića i zbog opasnosti od bjekstva.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala povezanih sa nedozvoljenim međunarodnim prometom većih količina opojnih droga i distribucijom na ilegalnom narko-tržištu.

Osumnjičeni Matović tereti se i za koruptivno kazneno djelo odnosno zloupotrebu kapaciteta Granične policije BiH radi pružanja pomoći kriminogenim osobama, izdavanjem neistinitih potvrda o prelasku državne granice i na druge načine.

– Jedan od osumnjičenih u tom predmetu lociran je u Danskoj te će, pri povratku u BiH u narednim danima, biti preuzet u Zračnoj luci Sarajevo i predat postupajućem tužitelju – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.