Počelo uklanjanje vagona s pruge u Donjoj Jablanici

uklanjanje vozova – jablanica

Počelo je uklanjanje vagona sa željezničke pruge u Donjoj Jablanici gdje se noćas dogodio sudar teretnih vozova, te će se pristupiti izvlačenju lokomotiva i utvrđivanju uzroka nesreće u kojima su život izgubila dvojica mašinovođa, a jedan zadobio teže tjelesne povrede, javlja Anadolu Agency (AA).

Uklanjanje vagona, kako je pojasno jedan od radnika, je veoma kompleksan posao, jer svaki vagon koji je iskočio iz tračnica mora se posebno odvoziti, što je dug i iscrpan posao.

Mašina za uklanjanje vagona je stigla iz Konjica, a iz Mostara se očekuje dolazak druge mašine koja će ukloniti lokomotive.

Teška željeznička nesreća dogodila se sinoć u 22:55 sati na željezničkoj stanici Jablanica na Neretvi, a smrtno su stradala dvojica djelatnika, jedan je teško povrijeđen, te se jedan spasio iskočivši iz lokomotive u trenutku sudara.

Glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić ističe da su u toku istražne radnje i da se radi o veoma kompleksnom poslu koji će dugo trajati, kako bi se utvrdili razlozi nastanka tragedije.

“U nesreći su učestvovale dvije željezničke kompozicije, lokomotiva s 18 vagona u kojoj su se nalazili H. K. (1983) i J. Ć. (1969), obojica iz Sarajeva i lokomotiva s 36 vagona u kojoj su se nalazili B. J. (1968) i F. T. (1971), obojica iz Sarajeva. U ovoj željezničkoj nesreći smrtno su stradali J. Ć. i F. T., dok je teške tjelesne ozlijede opasne po život zadobio H. K.”, kazao je Marić za Anadolu Agency (AA).

Na snazi je potpuna obustava željezničkog prometa na navedenoj dionici, a na mjestu događaja je dežurna tužiteljica iz Konjica.