Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Početak suđenja Radeljašu, Hadžiću i ostalima odgođen za 13. april

radeljas_sudjenje_

Početak suđenja Esedu Radeljašu, Damiru Hadžiću, Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću i Jusufu Čauševiću po optužnici koja ih tereti za više krivičnih djela u sarajevskom Kantonalnom sudu odgođen je za 13. april zbog izostanka jedne od braniteljica.

Kako je pojasnila predsjedavajuća Sudskog Vijeća Rozita Šimić, Kapetanovićeva braniteljica Sabina Hota–Ćatović nije mogla pristupiti ovom ročištu zbog predmeta ratnog zločina u Zenici, o čemu je Kantonalnom sudu dostavila opravdanje.

Sutkinja Šimić je još jednom upitala Kapetanovića da li ostaje pri ranijoj izjavi da ne želi da ga iko drugi zastupa, s obzirom na to da je Hota-Ćatović njegova izbarana braniteljica, što je optuženi potvrdio.

Optužnica tereti bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića, te Jasminu Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu.

Potom su, prema navodim Tužilštva, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Radeljašu je iz budžeta Općine nezakonito omogućena isplata više od milion konvertibilnih maraka (KM) za zemljište, koje je 2006. godine platio Općini u iznosu od 51.340,00 KM.

Radeljaš i drugi negirali krivicu

Radeljašev branitelj Mudin Kapo je predlagao da se na ročištu održi neformalna statusna konferencija na kojoj bi Kantonalno tužilaštvo navelo koje će dokaze koristiti u ovom postupku.

Međutim, tužilac Senad Osmić je odgovorio da jednom od optuženih nedostaje branilac, a u ovom postupku je Odbrana obavezna, te bi na taj način došlo do povreda odredaba o krivičnom postupku. Tužilac je dodao i da će optužba svoje dokaze predložiti nakon čitanja optužnice.