Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv 13 dilera iz Sarajeva

dragan-perisic

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva koja Dragana Perišića (1978) zvanog Bejbi i još 12 osoba koje su uhapšene krajem marta u akciji sarajevske policije kodnog naziva Jesen, tereti za neovlaštenju proizvodnju i stavljanje u promet droge.

Pored Perišića, optuženi su još Elvis Zemanić (1991), Kenan Redžvelja (1979), Adnan Delić (1996), Mirza Memišević (1988), Adnan Krkbešević (1981), Elvir Salijević (1982), Đanela Rahić (1982), Armina Zahirović (1997), Sadmir Gračić (1985), Alen Janjoš (1980), Haris Žunić (1980) i Mirza Šatrović (1981).

Pored droge, Memišević, Redžvelja, Zemanić i Krkbešević se terete za nedozvoljeno držanje oružja ili municije.

U optužnici je navedeno da je njima poznata osoba organizirala grupu ljudi za neovlaštenu prodaju droge kojoj su kao članovi pristupili Perišić, Zemanić, Redžvelja, Delić, Memišević i Đanela Rahić, koji su u cilju sticanja protupravne koristi od oktobra prošle do 23. marta ove godine stavljali u promet i prodavali heroin.

Drogu je, stoji u optužnici, nabavljao njima poznati organizator, a Perišić i Zemanić su heroin uz prethodni dogovor telefonom ili uz posredstvo njima poznate osobe na čuvanje predavali Redžvelji koji je držao u svom vozilu Audi, stanu i na drugim njemu poznatim mjestima.

Nakon vaganja i prepakiranja, Redžvelja je drogu ponovo predavao Perišiću i Zemaniću, te po njihovim instrukcijama i Deliću koji je radi dalje prodaje predavao Memiševiću, Rahićevoj i drugim njima poznatim osobama.

U optužnici je u nekoliko tačaka opisano da su optuženi prepakirali i dalje prodavali heroin konzumentima po Sarajevu, a između ostalog oko 0,25 grama su prodavali za 20 ili 40 maraka. Ostali optuženi su se u više navrata uključivali u uličnu preprodaju droge.

Salijević je, stoji u optužnici, drogu uzimao od Memiševića, pa je dalje preprodavao po njegovom uputi, a Krkbešević nabavljao veće količine speeda i nudio drogu na prodaju. Pored Krkbeševića, prodajom speeda su se bavili Delić i Memišević.

Rahić je između ostalog, kako je navedeno u optužnici, u februaru i martu, nakon što su joj radi dalje prodaje Perišić i Zemanić putem Delića predali veće količine heroina po cijeni od 40 maraka za gram, drogu dalje prepakirala, vagala, držala i nudila na prodaju lično ili posredstvom Zahirovića, Šatrovića, Janjoša, Žunića i Gračića.

Članovi grupe su u spomenutom periodu na ovaj način stekli 23.960 maraka od preprodaje droge. Uz optužnicu je Kantonalno tužilaštvo od Suda zatražilo da produži pritvor Perišiću, Zemaniću, Redževlji, Deliću, Memiševiću, Rahićevoj i Krkbeševiću.

Istražitelji sarajevskog MUP-a su krajem marta finalizacijom akcije Jesen na osnovu sudskih naredbi pretresli stanove i druge objekte koje sada već optuženi koriste na području Starog Grada i Novog Grada, gdje su pronašli i oduzeli 16 paketića heroina, paketić kokaina, pištolj sa okvirom i municijom, veću količinu puščanih metaka kalibra 7,9 i 7,62 milimetara, nekoliko mobitela, kao i određenu sumu novca koji potječe od preprodaje droge.