Crna hronika

tužilaštvo bih

Podignuta optužnica protiv Agića i Sejdića za krijumčarenje migranata

28/08/2020

U počinjenju kaznenog djela, optuženi su otkriveni i spriječeni od policijskih djelatnika Granične policije BiH, u okolici Bileće

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Ćazima Agića (rođenog 1982. godine u Vlasenici), te None Sejdića (rođenog 1995. godine u Sarajevu), državljani BiH.

Optuženi se terete da su, tokom 2019. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, izvršili krijumčarenje i prijevoz na teritoriji Bosne i Hercegovine, ukupno 11 ilegalnih migranata, državljana Iraka.

U optužnici se navodi da su ilegalne migrante koji su nezakonito iz pravca Crne Gore, prokrijumčareni u BiH, te nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, preuzeli na području Bileće u namjeri da ih iznajmljenim vozilom transportuju preko teritorije Bosne i Hercegovine, radi daljeg odlaska prema zemljama EU.

U počinjenju kaznenog djela, optuženi su otkriveni i spriječeni od policijskih djelatnika Granične policije BiH, u okolici Bileće.

Optuženi se terete da su u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, prevozili krijumčarene osobe, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.