Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Podignuta optužnica protiv Alena Aleta za krijumčarenje migranata

sud bih tuzilastvo

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Alena Aleta, rođenog 1982. godine u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, prevozom kroz teritoriju BiH, omogućio nezakonit transport i boravak šest migranata, državljana Sirije i Iraka.

Prema navodima optužnice, optuženi je 17.10.2018. godine, po prethodnom dogovoru i za ugovoreni novčani iznos, zajedno s migrantom koji ga je angažovao u Sarajevu, grupu od pet migaranata koji su predhodno ilegalno prešli preko državne granice iz R Srbije u BiH, preuzeo na prethodno dogovorenom mjestu na području Sapne te ih povezao u pravcu Sarajeva, znajući da navedeni migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u BiH.

U izvršenju kivičnog djela optuženi je otkriven prilikom pokušaja kontrole vozila od ovlaštenih službenih osoba PU Kladanj, odbivši da na znak zaustavi vozilo kojim je upravljao, ali je u policijskoj potjeri sustignut i time spriječen u namjeri bjekstva.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.