Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo bih

Podignuta optužnica u Sarajevu protiv Turaka optuženih za krijumčarenje migranata

sud tužilaštvo bih vstv
Foto: Fena

Krijumčari i krijumčarene osobe otkriveni su na samoj graničnoj liniji u širem području Posušja

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Murata Gulera, rođenog 1997. godine u Kiziltepe, Republika Turska, državljanina Republike Turske, koji nalazi u pritvoru, i Nihata Bayrama, rođenog 1974. godine u Palu, Elazig, državljanina Republike Turske, koji se također nalazi u pritvoru. 

Optuženi se terete da su 23. augusta ove godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, zajedno s njima poznatim osobama učestvovali u pokušaju nedozvoljenog prevođenja preko državne granice 13 osoba, državljana Turske, što je suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli.

Optuženi se terete da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi krijumčarili strane državljane koje su doveli u nepristupačno područje u blizini državne granice, gdje su trebali biti ilegalno prevedeni na područje R Hrvatske i EU.

Krijumčari i krijumčarene osobe otkriveni su na samoj graničnoj liniji u širem području Posušja, od Granične policije BiH, JGP Gorica, zajedničkim patrolama GP BiH i GP Hrvatske-Imotski, nakon čega su lišeni slobode i stavljeni pod kontrolu.

Oni se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.