Crna hronika

sud bih

Podignuta otpužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja preko pola tone droge

05/08/2020

Krijumčarena opojna droga je u dva navrata u ukupnoj količini od oko 761 kg otkrivena policijskim aktivnostima i oduzeta od počinilaca, što predstavlja jednu od najvećih zaplijena opojnih droga u BiH u proteklom periodu

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za organizirani kriminal i međunarodno krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana “skank” sa područja Crne Gore u BiH, te dalje prema teritoriji Republike Hrvatske i Evropske unije.

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, radi ostavarivanja nezakonite imovinske koristi, u vremenskom periodu od 2018. do 30. januara 2019. godine, organizirali i realizirali više kamionskih transporta opojne droge marihuana “skank”, čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu u BiH dostiže iznos od najmanje 1.000 eura po jednom kilogramu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su u više navrata, predhodno nabavljenu opojnu drogu u velikim količinama, za ugovorene novčane iznose, u međusobnom dogovoru, te u dogovoru sa drugim osobama prepakivali i sakrivali u tovarne prostore teretnog motornog vozila, te tako sakrivenu drogu krijumčarili iz BiH i dalje prema zemljama EU.

Krijumčarenu drogu su sakrivali na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini, nakon čega su dogovarali njenu dalju prodaju, isporuku i preuzimanje.

Krijumčarena opojna droga je u dva navrata u ukupnoj količini od oko 761 kg otkrivena policijskim aktivnostima i oduzeta od počinilaca, što predstavlja jednu od najvećih zaplijena opojnih droga u BiH u proteklom periodu.

Optuženi su F.G.(1947.), D.S.(1990.), A.V.(1981.) i M.B.(1981.).

Odlučnu borbu protiv organiziranih struktura narko-kriminala Tužilaštvo, zajedno sa svim nadležnim policijskim agencijama, nastavlja i u budućnosti u cilju uspostave vladavine prava i sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH.

Optužnica je, uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optužnica je podignuta za neovlašteni međunarodni promet opojnim drogama u operaciji kodnog naziva “Sky”, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.