Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP RS

Pojačane kontrole brzine i vožnje pod uticajem alkohola

Saobracajna-policija

U prvih 15 dana na području RS u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo devet osoba

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovaće od 18. do 21. jula na području cijelog entiteta pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Za prvih šest mjeseci 2019. godine je u Republici Srpskoj evidentirano 4.715 saobraćajnih nezgoda, što je više za 39 ili 0,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo 46 lica, što je u odnosu na isti period 2018. godine manje za dva lica ili za 4,2 odsto. Teže je povrijeđeno 269 lica više za 5,1 odsto, a lakše je povrijeđeno 1.100 lica manje za 13,3 odsto.

“Analizirajući uzroke saobraćajnih nezgoda, evidentno je da je najčešći uzrok bila nepropisna i neprilagođena brzina – 18,66 odsto, a od ukupno 42 saobraćajne nezgode sa poginulim licima, u devet ili 21.4 odsto nezgoda je kod učesnika utvrđeno prisustvo alkohola, odnosno kod osam vozača i jednog pješaka”, saopšteno je iz MUP-a RS.

U toku prethodne dvije godine, najveći broj saobraćajnih nezgoda i saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica evidentiran u julu i avgustu. U ovim mjesecima najveći je broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama. U 2018. godini, u julu i avgustu evidentirano je 40 smrtno stradalih i to u julu 15 i avgustu 25.

“Negativan trend nastavljen je i u 2019. godini, što pokazuje podatak da je od 1. do 15. jula, u saobraćajnim nezgodama smrtno stradalo devet lica”, stoji u saopštenju.

MUP RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a naročito na vozače, da se pridržavaju zakonskih propisa, da brzinu kretanja prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.