Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GRAČANICA

Pokrenuta istraga o smrti porodilje: Direktor bolnice otkrio šta se dešavalo kobne noći

opsta bolnica gracanica
Foto: H. Čalić/ Avaz

Direktor Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ Elvis Bektić tvrdi da su porođaj obavila dvojica ginekologa po protokolu važećih evropskih standarda

Na Akušerskom odjelu Opšte bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ u Gračanici u srijedu oko 19 sati obavljen je porođaj pacijentice E. H. (29), kojem su prisustvovala dvojica ginekologa. Rođena je zdrava beba. Dva sata kasnije, usljed nastalih komplikacija, ljekari su porodilju uputili u UKC Tuzla, ali je ona, nažalost, preminula na putu do Lukavca.

Naređena obdukcija

Prema informacijama iz MUP-a Tuzlanskog kantona, u 21.15 sati iz Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) saopćeno je policiji u Lukavcu da je u njihovu ustanovu sanitetskim vozilom iz Opšte bolnice Gračanica dovezena žena inicijala E. H. bez znakova života, te da je smrt konstatirao ljekar Doma zdravlja Lukavac.

-Prema navodima iz prijave, E. H. je zbog komplikacija nakon porođaja u Opštoj bolnici u Gračanici, u pratnji medicinskog osoblja, upućena u UKC Tuzla, ali je tokom hitnog prevoza preminula, te je dovezena u SHMP Lukavac, gdje je pokušana reanimacija pacijentice, ali, nažalost, bezuspješno – navodi se u saopćenju MUP-a TK.

O događaju je obaviješten kantonalni tužilac iz Tuzle, koji je naredio obdukciju tijela preminule porodilje, kako bi se utvrdio uzrok smrti.

-Iz gračaničke bolnice izuzeta je relevantna medicinska dokumentacija – kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Sve poduzeli

Povodom ovog događaja, izjavu za „Avaz“ dao je i dr. Elvis Bektić, direktor Opšte bolnice u Gračanici.

-Mogu potvrditi da je porođaj pacijentice E. H. obavljen na Akušerskom odjelu naše bolnice oko 19 sati, u prisustvu dvojice ginekologa, i protekao je uobičajeno, bez komplikacija. Rođena je zdrava beba i smještena je na odjel. Oko dva sata kasnije došlo je do određenih komplikacija kod porodilje. Ljekari su poduzeli sve neophodne mjere te su zbog nastalih komplikacija odlučili da pacijenticu sanitetskim vozilom, uz medicinsku pratnju, pošalju u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo UKC-a u Tuzli. Pacijentica je, nažalost, preminula na putu do Lukavca. Ginekolozi su porođaj obavili postupajući po protokolu važećih evropskih standarda – kazao je dr. Bektić.

Potrebne istražne radnje poduzeli su istražitelji OKP PU Lukavac, a sve daljnje radnje, prema uputama tužioca, u narednom periodu poduzimat će istražitelji OKP PU Gračanica.