Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokušaj ubistva u Mostaru policajac pokušao predstaviti kao pad sa skele?! (FOTO)

UG OPINE SKUP
Građani u Opinama danas izašli na ulicu

U mostarskom naselju Opine 7. avgusta desio se pokušaj ubistva Mehe Volodera, oca dvoje djece i demobilisanog borca ARBIH zaposlenog u lokalnoj građevinskoj kompaniji.

Naime, vraćajući se sa posla, putem kojim svakodnevno prolazi do svoje kuće, Volodera je napala grupa Roma te su mu nanjeli teške ozljede u predijelu glave zbog kojih se Voloder i sedam dana poslije nalazi u komi.

“O Mehi svi sugrađani i komšije imaju samo riječi hvale kao čestitom i radinom čovjeku. Napadnut je od strane Roma koji su naselili skladište koje je u vlasništvu poznatog privrednika Joze Lijanovića”, kažu iz Udruženja građana Opine koje nam se obratilo povodom ovog slučaja.

Po navodima supruge pretučenog Volodera koja je istim putem naišla vraćajući se sa posla, te ga je prva pronašla razbijene glave dok je ležao na zemlji u prisustvu dvojice Roma, pozvala je hitnu pomoć i policiju, te je Meho prebačen u bolnicu Južni logor u Mostaru.

“Indikativno je da je jedan od dvojice policajaca izjavio pred ljekarima, na upit šta se desilo oštećenom, da je Meho pao sa skele, iako nigdje u blizini nije bilo skele”, kažu.

Tek naknadnom reakcijom ljekara, koji su utvrdili da povreda nije mogla nastati na taj način, nego jakim udarcem tupim predmetom u predjelu glave, i nakon pritiska porodice, izvršilo se vještačenje koje je dokazalo navode ljekara.

Naknadnom reakcijom policije privedene su dvije osobe romske nacionalnosti koje se trenutno nalaze u pritvoru i za koje postoji opravdana sumnja da su počinile navedeno djelo.

“Mostarska policija o ovom događaju šuti, a na poziv potparolu MUP-a HNK Ljudevitu Mariću, dobijen je odgovor da se isti nalazi na godišnjem odmoru i da nije upoznat sa slučajem koji nije uopšte zabilježen u policijskom biltenu”.

“Problemi sa Romima koji su dovedeni u Mostar iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i šire traju već godinama, posebno u ljetnom periodu, u vrijeme turističke sezone. Rome u Mostar privlače i otpadi sekundarnih sirovina koji se nalaze neposredno pored naselja Opine i velikog broja motela na magistralnom putu M-17”.

Većina dovedenih Romi ne posjeduju nikakav indentifikacioni dokument.

“Pokušaj ubistva našeg sugrađanina je kap koja je prelila čašu, stanovnici Opina su već dvije godine izloženi krađama, seksualnim uznemiravanjima djece i žena, paljenjem guma tokom noći i slično”, kažu ogorčeni građani.

Danas su se stanovnici Opina na poziv UG Opine okupili da bi izrazili svoje nezadovoljstvo i frustracije neradom nadležnih institucija koje ili ne znaju ili ne žele da riješe ovaj problem.

“Atmosfera koja vlada među građanima neodoljivo podsjeća na onu iz marta 1992. godine i prijeti da eskalira. Pozivamo na institucionalno rješavanje problema te upućujemo dopis svim relevantnim nadležnim institucijama da riješe problem i spriječe eventualne nerede između lokalnog stanovništva i dovedenih Roma”, kažu iz UG Opine.

Sastanku je pored većeg broja predstavnika mostarskih udruženja pristustvovao i predstavnik domicilnih mostarskih Roma Ćazim Lulić koji je naglasio da dovedeni Romi iz drugih krajeva predstavljaju problem i za mostarske Rome.

Drogu u zatvor unose u cipelama, bananama, piti, kolačima