Pokušao prodati drogu inspektorima: Kako je Mirče od ribokradice postao kralj kokaina

Бањалука – МУП – хапшење

Mirče Kerkez (33), glavni osumnjičeni za trgovinu kokainom u akciji prikrivenih istražilaca MUP RS, ranije je bio kažnjavan zbog nezakonitog lova ribe, piše Srpskainfo.

U akciji kodnog naziva “Ekspert”, u kojoj je policija zaplijenila rekordnu količinu kokaina u posljednje dvije decenije, osim Kerkeza uhapšeni su Srđan Velimirović (22), Nikola Gajić (22) i Žarko Belenzada (40).

Osumnjičeni Kerkez označen je kao organizator, a pao je kada je upao u zamku i prikrivenim inspektorima MUP RS prodao kilogram kokaina za oko 75.000 KM.

Srpskainfo objavljuje detalje iz policijskih dosjea osumnjičenih, koji su i ranije bili hapšeni zbog različitih krivičnih djela.

Duga lista

Prema dokumentima iz sudskih i pravosudnih institucija, Kerkez je prvi put uhapšen zbog pomaganja sugrađaninu Vesi Mediću 2005. godine. Medić je izboden nožem na smrt u augustu 2011. u banjalučkom naselju Obilićevo.

Naime, Kerkez je u junu 2005. bio u društvu sa Medićem i još nekoliko osoba u stanu u Trnu kod Laktaša. Kerkez je tada Mediću dao pištolj “tetejac” iz kojeg je Medić pucao i pogodio Z.V. u obraz. Nakon svega Kerkez je odnio pištolj i bacio ga u Vrbas.

Zbog ovog pomaganja Mediću i prikrivanja krivičnog djela, Kerkez je bio osuđen na uslovnu novčanu kaznu od 1.000 maraka.

– Kerkez je privođen zbog narušavanja reda i mira tučom, zatim teške krađe 2012. i 2016. godine. Prošle godine uhvaćen je u ribolovu bez dozvole – ispričao je izvor Srpskainfo iz MUP RS.

Uslovna novčana kazna

Kerkez je u nezakonitom lovu ribe uhvaćen u julu prošle godine u Trnu kod Laktaša. Nakon što je ribočuvar S.M. zatražio od Kerkeza da mu pokaže dozvolu za pecanje, ovaj mu je odgovorio “Po..ši mi ku…! Je… ti ma..u!”

Zbog nezakonitog lova, Kerkez je osuđen na uslovnu novčanu kaznu od 500 maraka.

Osumnjičeni Mirče Kerkez, kojeg policija navodi kao organizatora prodaje droge, uhapšen je i 2011. sa 9 saučesnika osumnjičenih za krađe i druga krivična djela. Kerkez se tada sumnjičio za krađu mobilnog telefona vrijednog 400 maraka. Godinu dana kasnije uhapšen je sa grupom saučesnika zbog pljački benzinskih pumpi.

Kriminalni pohod

Osumnjičeni Nikola Gajić svoj kriminalni pohod počeo je 2016, kada je hapšen zbog više krađa, među kojima su pljačke marketa iz kojih je krao alkoholna pića, te krivičnog djela nedozvoljene proizvodnje i prometa opojne droge.

– Osumnjičeni Gajić je uoči hapšenja u akciji “Ekspert” pao zbog konzumiranja marihuane, za šta je dobio prekršajnu kaznu – objasnio je izvor iz policije.

Uhapšeni Velimirović jedini je neosuđivan među osumnjičenima, a odgovarao je samo zbog saobraćajnog prekršaja.

Akcija

Trojica dilera uhapšena su u nedjelju u akciji „Ekspert“ kada su kilogram kokaina pokušali prodati prikrivenim inspektorima RS.

Akcija je izvedena u nedelju ujutru na parkingu kod nekadašnjeg restorana “Jezero” u Trnu.

– Kerkez je došao automobilom „pasat 5“, a kupci su bili u „folksvagenu čiroko“. U trenutku kada su otvorili prtljažnike kako bi razmijenili robu, tada se na parkingu pojavljuju pripadnici MUP RS koji hapse dilera – pojasnio je sagovornik.

Prema njegovim riječima, policija je zatim pretresla i kuće saučesnika Velimirovića i Gajića.

Izvor ističe da je glavni u ovoj grupi bio Kerkez i da se sumnja da je više puta prodao veću količinu narkotika.

Očevidac

Jedan od očevidaca akcije hapšenja ispričao je za Srpskainfo da je to jutro vozio bicikl u blizini jezera u Trnu i da je tada prisustvovao hapšenju, koje je opisao poput scena u američkim akcionim filmovima.

– U jednom trenutku čuo sam škripu guma i vidio kako se pri velikoj brzini naglo zaustavlja džip. Iz njega je tada iskočilo nekoliko osoba sa fantomkama na glavi i puškama. Čuo sam da govore da su policija i naredili svima da legnu – pričao sagovornik.

Kaže da je vidio da su zatim jednog oborili na zemlju i da mu stavljaju lisice, dok su drugi „čuvali stražu“.

– Sve je izgledalo jako profesionalno i podsjetilo me na filmove. Nisam znao da u našoj policiji imaju ovakve jedinice. Momak kojeg su oborili na zemlju i stavili mu lisice samo je bespomoćno ležao – istakao je ovaj očevidac.