Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokušao ubiti djevojku u Sarajevu, na sudu “simulira ludilo”

srdjan runje

Srđan Runje simulira ludilo kako bi izbjegao ili umanjio kaznu za pokušaj ubistva Mirele Halilović, krajem marta prošle godine u ilidžanskom naselju Osjek, ukratko bi glasio zaključak tima vještaka koji su obavili procjenu njegove uračunljivosti i sposobnosti da prati sudski postupak. Na jučer održanom suđenju u Kantonalnom sudu u Sarajevu iskaze su dali vještaci neuropsihijatri Abdulah Kučukalić, Alma Bravo-Mehmedbašić i psiholog Elvedina Begović, prenosi Oslobođenje.

Runje je u sudnicu ušao polugol, sa džemperom svezanim oko vrata, koji su mu potom sudski policajci prebacili naprijed, da zaklone prednju stranu tijela. U rukama je nosio nekoliko kesa u kojima je, kako se kasnije ispostavilo, imao neke papire i krivični zakon, koji je čitao tokom cijelog ročišta.

Vještak Kučukalić je odmah istakao da Runje nije želio da učestvuje u procesu vještačenja, nije odgovarao na postavljena pitanja, niti je progovorio niti jednu riječ. Zbog toga je tim vještaka bio ograničen u mogućnosti da ustanovi stepen uračunljivosti optuženog, njegovo mentalno zdravlje i sposobnost učešća u sudskom postupku.

Kučukalić i Bravo-Mehmedbašić pojasnili su da su posmatrali njegovu mimiku, neverbalnu komunikaciju, preslušali audiozapise sa prethodnih ročišta, da vide kako se Runje ranije ponašao i šta je govorio. Potom su pregledali nalaze neuropsihijatra Omera Ćemalovića i Franka Loknera iz Njemačke.

Runje se dolaskom u ordinaciju na pregled ponašao kao da je začuđen svim što je ugledao, izbjegavao je kontakt očima, nevješto glumeći smanjenu uračunljivost, s ciljem da vještake dovede u zabludu. Ali, njegova simulacija nije izgledala autentično da bi mu vještaci povjerovali.

Bravo-Mehmedbašić je kazala da je i prije imala slučajeve da su ispitanici glumili ludilo, ili su duševni bolesnici vješto skrivali psihopatološke simptome, glumeći da su zdravi. Kazala je da se kod Runje radi o disocijativnom poremećaju ličnosti i neprilagođenom ponašanju. Psiholog Begović je istakla manipulatorsko i predatorsko ponašanje optuženog, jer je prije nekoliko godina (na isti način kao i Mirelu Halilović) u Njemačkoj čovjeka napao čekićem, zbog čega je deportovan u BiH.

Nakon ročišta moglo se čuti da je porodica optuženog dolazila kod oca Mirele Halilović, navodno nudeći pare da oni povuku prijavu. Također se moglo čuti da je porodica optuženog u junu 2016. podnijela zahtjev da se Srđanu Runji umanji radna sposobnost i odredi staratelj kako bi se taj dokument koristio u ovom ročištu.

Nastavak suđenja je 4. aprila, kad će biti saslušani Jelka i Vinka Runje.