Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policajac heroj optužen za krijumčarenje marihuane

maska

Policajac MUP-a RS-a, Sulejman Beriša iz Ključa koji je svojevremeno pohvaljivan i istican kao uzor jer je riskirajući život iz provalije spasio dvojicu mladića kod Trebinja, sada se našao na optužnici Tužiteljstva BiH koje ga tereti da je policijsku uniformu koristio kako bi krijumčario marihuanu preko granice.

Detalji optužnice

On je prošle godine, zajedno s kolegom iz MUP-a RS-a Mersudinom Meškovićem, uhićen u policijskoj akciji “Maska”, a jučer je Tužiteljstvo BiH priopćilo da je završilo istragu i podiglo optužnicu protiv ove dvojice policajaca i njihovih suradnika.

Sa Berišom i Meškovićem optuženi su i Saša Pešić, Mirko Ateljević te Dragan Šarenac. U optužnici se navodi da su se policajci s njima trojicom udružili radi krijumčarenja marihuane u Hrvatsku, a Beriša je označen kao organizator čitavog posla.

Navodi se kako su se Beriša, Mešković i Pešić sastajali sa kupcem iz Dubrovnika s kojim su dogovarali isporuke droge, a potom su upravo policajci prenosili drogu preko granice.

“Trgovinu i isporuku droge u Hrvatsku, aktivni pripadnici policije (nap.a. Beriša i Mešković) vršili su svojim vozilima na područje Dubrovnika, koristeći mjesto policajca, te poznanstvo sa drugim policajcima koji rade u graničnim policijama”, naveli su jučer iz Tužiteljstva BiH i dodali kako je Mešković otkriven u travnju prošle godine kada su ga hrvatski policajci zaustavili sa dva kilograma marihuane.

Požrtvovnost

Inače, još prošle godine, kada je Beriša uhićen, trebinjski portal Saransak.com podsjetio na slučaj iz 2008. kada je on pokazao izuzetnu hrabrost i humanost.

Te godine Beriša je spasio živote dvojici mladića koji su, idući na motorijadu nadomak Trebinja, automobilom sletjeli u kanjon Trebišnjice.

Kad je ugledao da je vozilo sletjelo, govorili su tada u policiji, Beriša je, ne oklijevajući ni trenutka skinuo službenu opremu i ne razmišljajući u vlastitom životu, sišao strmim liticama do dvojice ozlijeđenih koji su usred prevrtanja, ispali iz vozila i očajnički dozivali pomoć.

Na licu mjesta ovaj tada mladi prometni policajac dvojici mladića je ukazao prvu pomoć, odnosno zaustavio im krvarenje, a potom sa kolegama koji su mu došli pomoći, prenio ih obilaznim putem do mjesta gdje ih je čekala Hitna pomoć. Znatiželjnicima koji su se okupljali na mjestu nesreće, na pitanje kako se usudio spustiti u provaliju, odgovorao je da je to dužnost svakog policajca.

Pisalo se tada o njegovoj skromnosti jer većina njegovih kolega nije bila upoznata sa odvažnim poduhvatom, sve dok majka jednog od ozlijeđenih nije došla u Policijsku stanicu i od Berišinih pretpostavljenih tražila da ga upozna i da mu zahvali za žrtvovanje pri spašavanju njenog sina. “U pitanju je zaista dobar i odgovoran policajac”, hvalili su tada Berišu iz trebinjske policije.