Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ilidža

Policajac Nijaz naplaćivao lažne takse, “zaradio” najmanje 1.400 maraka

policija

Mulalić je po 150 maraka naplaćivao nepostojeće takse za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja, a među oštećenima je bilo i policajaca

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Nijaza Mulalića, višeg samostalnog referenta u Policijskoj stanici Ilidža, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Prema navodima iz optužnice, Mulalić je od marta 2018. do početka februara 2019. godine od 23 podnosioca zahtjeva u postupku izdavanja odobrenja za nabavljanje i nošenje oružja tražio i uzimao novac ili administrativne takse u određenoj novčanoj protuvrijednosti za radnje koje se obavljaju po službenoj dužnosti i ne podliježu obavezi plaćanja, piše Dnevni avaz.

Na taj način pribavio je sebi nezakonitu korist od najmanje 1.410 KM.

Mulalić je po 150 maraka naplaćivao nepostojeće takse za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja, a među oštećenima je bilo i policajaca. Njegove malverzacije otkrivene su sasvim slučajno. Kandidati za dozvole imaju i praktične vježbe sigurnosti rukovanja oružjem, gdje su međusobno razgovarali.

Tokom jedne od vježbi kandidati koji su došli iz različitih općina i čije su podatke obrađivali policajci iz različitih policijskih uprava razgovarali su o navodnim taksama.

Novac su spominjali samo oni koji su dolazili s područja općine Ilidža. Ubrzo su shvatili da su samo oni i nasamareni. Mnogi od njih pozivali su osumnjičenog Mulalića i tražili su novac nazad.

On je nastavio uvjeravati da su im takse potrebne u drugoj fazi postupka izdavanja dozvole i da im neće vratiti novac.