zakon o saobraćaju

Policija može uhapsiti i pijanog pješaka, slijedi visoka kazna

policija sarajevo
FOTO: A. Durgut/Pixsell
Ilustracija

Pješak za vrijeme kretanja kolovozom ne smije koristiti mobilni telefon niti imati slušalice u oba uha

Iz dobojske Policijske uprave saopćeno je da je jučer uhapšen pješak inicijala Z. Đ. kod kojeg je utvrđeno prisustvo alkohola u krvi od 2,99 promila.

I policija u Kantonu Sarajevo ima ovlasti da uhapsi pijanog pješaka.

Šta kaže zakon

Zakon o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo tretira ovo pitanje u članu 35. stav 3 u kojem se navodi da je po kolovozu zabranjeno kretanje pješaka pod dejstvom alkohola.

“Smatrat će se da je pješak pod dejstvom alkohola ako se odgovarajućim sredstvima i aparatima za mjerenje alkoholisanosti utvrdi da količina alkohola u organizmu iznosi više od 0,8 g/kg ili kod kojeg se bez obzira na količinu alkohola u krvi, stučnim pregledom utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava”, navodi se u spomenutom članu Zakona u stavu 4, prenosi Klix.ba.

Dalje se navodi da pješak za vrijeme kretanja kolovozom ne smije koristiti mobilni telefon niti imati slušalice u oba uha.

Kazne od 50 do 250 KM

Kazne za ove prekršaje se kreću od 50 do 250 KM.

Saobraćajni propisi u Kantonu Sarajevo ponovo su dospjeli u fokus javnosti nakon što je Armin Berberović prošlog mjeseca usmrtio automobilom Azru Spahić na pješačkom prijelazu. Ustanovljeno je da je Berberović vozio pod dejstvom alkohola i bez vozačke dozvole.