Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska policija

Optužen državljanin BiH: Riješen pokušaj ubistva banjalučkog tajkuna iz 2005. godine

ljubomir gladović – youtube

Gladović, koji ima i hrvatsko državljanstvo, u svojim je medijskim istupima nakon pokušaja ubistva za naručivanje vlastite likvidacije optužio kuma Milorada Dodika i Budimira Stankovića s kojim je došao u poslovni sukob

“Dva napadača prekjučer u 7:30 premlatila su i pucala u hrvatskog državljanina Ljubomira Gladovića (44), vlasnika tvrtke ‘Makroprom’ d.o.o. Banja Luka, ispred stana koji je koristio u Zagrebu, javlja Srna. Napadači su pričekali Gladovića ispred stana, uvukli ga unutra i ranili iz vatrenog oružja prostrijelivši mu jezik i donju zubnu čeljust. Iz stana su ukrali torbu s dokumentima i novac, a ukupna šteta procjenjuje se na oko 1200 eura”. Tako su izvještavali mediji u julu 2005. godine, a policije ja tek sada riješila ovaj slučaj.

Policija je nakon 16 godina razriješila pokušaj ubistva koji se u srpnju 2005. dogodio u zagrebačkim Dugavama i za taj zločin prijavila 52-godišnjeg državljanina BiH koji je ranije izručen Njemačkoj i nedostupnog 61-godišnjeg slovenskog državljanina.

Kako javlja Jutarnji list, osumnjičeni za ubistvo je Banjalučanin Milan Reljić.

Reljić je 2017. najprije bio uhapšen, da bi ubrzo postao svjedok pokajnik tužiteljstva RS-a u tzv. slučaju trezor, suđenju skupini razbojnika iz RS koji su od 2004. do 2011. počinili niz oružanih prepada na finansijske ustanove u BiH otuđivši ukupno oko milijun eura.

Zanimljivo je da je tokom njegova svjedočenja u tome postupku 2018., jedan od optuženika, Siniša Straživuk, inače također kriminalac zastrašujuće reputacije, sudu za Reljića rekao: “Gospodin je učestvovao u plaćenim ubojstvima i teškim ubojstvima u Zagrebu i Banjoj Luci”.

Ali, pred izlazak iz sudnice, barem kako je Straživuk prijavio sudu, Reljić mu je samo šapnuo “Mrtav si”.

U svome svjedočkome iskazu Reljić je teško teretio optuženike rekavši kako je s njima učestvovao u nizu oružanih prepada na dostavna vozila za prijevoz novca te finansijske institucije.

Ljubomir Gladović (u krugu lijevo), Milan Reljić (desno) (Foto: Jutarnji list)

Zagrebačka policija u nedjelju je izvijestila da je riječ o slučaju okončanom zahvaljujući saradnji s policijama iz BiH i Njemačke, prenosi Hina.

Istražitelji sumnjaju da su 6. jula 2005. oko 8 sati u Ulici Vajdin Vijenac u Zagrebu dvojica osumnjičenih “zajedno i dogovorno prema unaprijed stvorenoj namjeri da usmrte 60-godišnjaka, došli ispred stana na šestom spratu stambene zgrade, u kojem je oštećeni u to vrijeme stanovao, čekajući trenutak njegovog izlaska”.

Kada je njihova žrtva izašla iz stana zaprijetili su mu pištoljem i odgurali ga natrag u stan, srušili na tlo i izudarali rukama i nogama.

“Potom je, sumnja se, osumnjičeni 52-godišnjak najvjerovatnije iz automatskog pištolja s prigušivačem, ispalio jedan hitac u glavu oštećenog i teško ga ozlijedio te su se dali u bijeg odnoseći sa sobom i torbicu oštećenog u kojoj se nalazio novac uz dokumente”, izvijestila je policija.

Osumnjičeni 52-godišnjak već je početkom septembra izručen u Njemačku gdje je osumnjičen zbog drugog teškog kaznenog djela, dok je osumnjičeni slovenski državljanin trenutno nedostupan. Protiv njih je podneseno posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, navode u saopćenju.

Gladović, koji ima i hrvatsko državljanstvo, u svojim je medijskim istupima nakon pokušaja ubistva za naručivanje vlastite likvidacije optužio kuma Milorada Dodika i Budimira Stankovića s kojim je došao u poslovni sukob, podsjetio je danas Jutarnji list.

Gladović je opisao kako su ga napali.