Policija u BiH nemoćna: Čim razbojnici izađu iz zatvora, vrate se u krađu

fds_hapsenje_fup_2

Krivični sistem u BiH daleko je od idealnog – kazne za počinjena krivična djela često su iznimno male, a zatvorenici uspijevaju pobjeći iz pritvorskih jedinica. Brojni su i povratnici u vršenju krivičnih djela što ukazuje na nedostatnosti kazneno-popravnog sistema.

Pogotovo je to primjetno u slučajevima razbojništava. Policija je praktično nemoćna, jer nakon odslužene kratke kazne zatvora, bez obzira na sankcije koje su pretrpjeli, razbojnici se jednostavno vrate  u „akciju“.

Kada je riječ o razbojništvima, samo na području Tuzlanskog kantona (TK) u 2017. godini od 37 prijavljenih osoba, 21 je prijavljena kao povratnik u vršenje ovog krivičnog djela. Godinu ranije bilo ih je 26.

Ovu informaciju za Fokus.ba je potvrdio Nermin Alispahić, glavni inspektor u Sektoru kriminalističke policije MUP-a TK.

„U 2017. godini nije bilo prijavljenih maloljetnika u vršenju ovog krivičnog djela, dok je godinu ranije bilo prijavljeno pet maloljetnika“, naveo je Alispahić za Fokus.ba.

Kako je dodao, najčešće „mete“ odnosno mjesta gdje su tokom 2016. godine izvršena razbojništva jeste bilo presretanje i primjena fizičke snage na ulici nad građanima. Najčešće je oduziman novac kao i mobilni telefoni, dok pošteđeni nisu bili ni određeni objekti sa velikim pazarima.

„U 2017. godini najčešća mjesta gdje su izvršena razbojništva bile su sportske kladionice, trgovinske radnje i benzinske pumpe“, kazao je Alispahić.

Naš sagovornik je istakao da pripadnici MUP-a TK poduzimaju redovne preventivno-represivne mjere te vanredne aktivnosti po uočavanaju bilo kojeg sigurnosnog problema, kao na primjer povećnog broja razbojništava.

„Provođenje takvih mjera i radnji je rezultiralo smanjenjem ukupnog broja razbojništava“, rekao je Alispahić.

Sa problemom povratnika u vršenju krivičnog djela razbojništvo susreću se i u Kantonu Sarajevo.

U ovom kantonu prošle godine je zabilježeno 411 razbojništava, što je u prosjeku više od jednog dnevno. Ova razbojništva u konačnici je izvršilo 126 osoba od kojih je čak 109 povratnika u izvršenju krivičnih djela. Od ovog broja devet je maloljetnika.

„Najčešće mete napada su poslovni prostori i sportske kladionice“, naveli su iz MUP-a KS.