Policija u Mostaru istražuje navodni pokušaj otmice djevojčice

policija mostar111

Policija provjerava navode o pokušaju otmice djevojčice u mostarskom naselju Zalik i registarske oznake automobila koje su nam dostavljene, izjavio je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a, nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija da je u ovom mostarskom naselju, u blizini vrtića neko navodno pokušao oteti učenicu petog razreda. Sve se prema nagađanjima odigralo u srijedu oko 21 sat, piše Oslobođenje.

Iako internetom kruži informacija da se radi o bijelom kombiju i da je policija rekla kako je riječ o “brzoj bandi” koju prate već dugo, Marić kaže da neke stvari u navodima ne odgovaraju istini. Dodao je i da je bilo ranijih prijava, ali da ne treba dizati paniku.

– Jedna gospođa prijavila je prije tri dana da je vidjela automobil u kojemu su se, prema njenim navodima, nalazile osobe koje su pokušale privoljeti njeno dijete da uđe u automobil. Dijete je prema tvrdnjama u strahu pobjeglo kući. Dobili smo dio registarske oznake koji je zapamtila, pa detaljnom pretragom pokušavamo ustanoviti o kojem bi automobilu mogla biti riječ, rekao je Marić.

Sredinom aprila policiji u Mostaru prijavljen je sličan slučaj nakon kojeg je policija uhapsila i ispitala osumnjičene. Prema tvrdnjama djece i mještana naselja Buna, ispred pekare koja se nalazi odmah uz magistralnu cestu M-17 iz kombija narandžaste boje muška i ženska osoba pozivale su tad djevojčicu da uđe u kombi, mameći je slatkišima, a ona je srećom uspjela pobjeći. Policija je brzo reagovala, a osobe koje su privedene nakon saslušanja su puštene na slobodu. Navodno se radi o osobama romske nacionalnosti. Roditelji, ali i profesori u školama nakon slučaja na Buni prate svaki korak školaraca, a zbog navedenog više predostrožnosti uvedeno je i u školama. Patrole policije redovno obilaze i školu na Buni i u Blagaju. Marić kaže kako je slučaj “pomalo komplikovan” i da zbog istrage detalje ne smije iznositi u javnost.

Slučaj kombija koji vrebaju djecu u Mostaru i ostalim gradovima javlja se gotovo svake godine. U nekim slučajevima ispostavilo se da je riječ o lažnim dojavama, usljed kojih su djeca iz radoznalosti ili zbog problema izmišljala kako ih je neko želio kidnapovati, dok s druge strane policija svaki ovakav slučaj s mnogo opreznosti istražuje do samog kraja. Zbog navedenog i policija koja provjerava navode, kao i prosvjetni radnici nedavno su upozorili roditelje da više razgovaraju s djecom i objasne im opasnost, ali i odgovornost u slučaju da lažno prijave slučajeve koji znaju uzbuditi društvenu zajednicu.