Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija u Sarajevu traga za Srđanom Runje

srdjan runje1
FOTO: Dnevni avaz

Redakcija “Dnevnog avaza” došla je u posjed slike Srđana Runje, koji je 28. marta ispred porodične kuće brutalno na Ilidži napao M. H. (26).

Njena majka se nada da će to olakšati posao i da će Runjo uskoro biti priveden.

“Moja porodica i ja živimo u strahu. Neću imati mira dok ga ne privedu”, kazala je uznemirena majka.

Dodala je da se djevojka oporavlja i da je na kućnom liječenju. Naglasila je da njena kćerka nije u stanju davati izjave, jer se još oporavlja od šoka.

U slučaju da neko zna gdje se napadač nalazi, neka to javi na broj 122 ili prijavi u najbližu policijsku stanicu.

srdjan runje2

Podsjećamo, djevojka je tom prilikom zadobila teške povrede glave, nakon čega je na Klinici za neurohirurgiju sarajevskog Kliničkog centra podvrgnuta operaciji i zadržana na liječenju. Srđan je odmah nakon napada pobjegao, te se za njim i dalje intenzivno traga.

Kako se saznaje od izvora bliskih akterima događaja, napadač je prije nego što je pretukao Mirelu H., djevojku mjesecima proganjao, jer je navodno bio zaljubljen u nju, ali ona prema njemu nije gajila iste osjećaje. Pokušavala je na sve načine da mu to da do znanja, ali svi njeni pokušaji su bili uzaludni, nakon čega je prekinula svaku komunikaciju s njim. On, međutim, nije odustajao.

Proganjao ju je na radnom mjestu, a nakon što je pronašla drugi posao i prešla u drugu sarajevsku općinu da radi, smarao je njene dotadašnje radne kolegice da mu kažu gdje je i šta radi.

U par navrata je primijetila njegov automobil prilikom izlaska iz tramvaja na Ilidži, ali mu je uspjela pobjeći. Sve je kulminiralo 28. marta, oko 22 sata navečer, kada je Srđan sačekao djevojku ispred njene kuće, a zatim je fizički napao. Djevojku je nekim tupim predmetom, najvjerovatnije nekim alatom, udarao po glavi.

Njene vapaje za pomoć čula je njena sestra u kući, koja je istrčala na ulicu i zatekla sestru kako leži u lokvi krvi, a za njom je istrčao i njihov otac koji je povrijeđenu kćerku odmah podigao i odnio do prvog komšije, čijim su je automobilom prevezli u bolnicu.

Za to vrijeme, napadač je iskoristio gužvu i sakrio se iza nekog grmlja, ostavivši automobil ispred njene kuće, da bi se, nakon što su odvezli djevojku u bolnicu, vratio po njega.

Srđan očigledno sve dobro isplanirao, jer pred kuću napadnute djevojke nije došao svojim automobilom, već je od svog poznanika iz ilidžanskog naselja Sokolovići posudio njegov. Istu noć je vozilo vratio vlasniku, koji ga je navodno zatekao u garaži dok je presvlačio odjeću koju je te večeri imao na sebi. Nakon par dana se navodno čak i telefonom javio tom poznaniku da ga pita kako je djevojka koju je napao.

Iz policije su potvrdili da se za osumnjičenim za ovaj napad, koji je okvalifikovan kao nanošenje teških tjelesnih povreda, i dalje intenzivno traga, kao i da je o svemu upoznato nadležno tužilaštvo.