Policija u Visokom raskrinkala bandite odgovorne za seriju krivičnih djela

ukradeni golf visoko
Jedno od ukradenih vozila pronađeno na lokalitetu brda Visočica

Službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Policijske stanice Visoko lišile su slobode dvije osobe koje se sumnjiče da su počinile iše krivičnih djela teških krađa, otuđenja vozila i krivičnih djela razbojništva.

Slobode su lišene dvije osobe S.E., rođen 1995., K.M., rođen 1997., oba iz Visokog, koji se sumnjiče za izvršenje više krivičnih djela i zadržani su u službenim prostorijama Policijske stanice Visoko.

Te osobe se sumnjiče da su izvršile više od deset teških krađa u pokušaju putničkih vozila, teške provalne krađe u prostorije Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko, u Osnovnu školu “Kulin ban”, zatim izazivanje opće opasnosti podmetanjem dvaju požara, pod vozilo “VW-transporter” i u kući vlasništvo Z.H., te dvije teške krađe u privredne objekte.

Prilikom pretresa kuće i pratećih objekata u ulici Šaćira ef. Sikirića, a koje koristi S.E., i druga maloljetna osoba, pronađeni su i oduzete četiri komada municije kalibra 7,62 mm i 7,9 mm, klavijature, muzička linija, ključ za otključavanje i stavljanje u pogon vozila VW, i veći broj komada razne opreme za koju se sumnja da je otuđena ili korištena tokom izvršenja krivičnih djela. Pronađeni predmeti su privremeno oduzeti i bit će predmet provjera, a pronađena odjeća, koja je najvverovatnije korištena prilikom izvršenja navedenih krivičnih djela, izuzeta je i bit će predmet vještačenja.

Pronađen je i privremeno oduzet gasni pištolj, za koji je utvrđeno da pripada S.E., koje će pored navedenih krivičnih djela biti prijavljeno Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog krivičnog djela iz Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije ZDK-a. Sporno oružje će biti predmet potrebnih provjera, s obzirom na to da postoji sumnja da je korišteno prilikom izvršenja razbojništva na području Visokog, čije je dokumentiranje i rješavanje u toku.

Indicirane su i tri maloljetne osobe koje se dovode u direktnu vezu s izvršenjem ovih krivičnih djela i protiv kojih će biti preduzete mjere i radnje u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u FBiH.