Bijeljina

Policija upozorava: U bh. gradu se pojavile lažne nagradne igre, evo kako varaju ljude

novosti_policija_rs

Policija apeluje na građane da informacije o opisanim lažnim nagradnim igrama prijavljuju policiji

Iz Policijske uprave Bijeljina upozorili su građane da se na društvenim mrežama pojavljuju informacije o lažnim nagradnim igrama, među kojima je trenutno aktuelna ona u kojoj se koristi trgovačko ime i logo firme “Bingo“.

Osim toga, mnoštvo je i drugih lažnih nagradnih igara u kojima se koriste imena drugih privrednih društava i brendova kao što je “Tropik”, “Malagić namještaj”, “Unikredit banka”, “Gazprom Bosne i Hercegovine”, “Banja Vrućica”, “Robot” i slično, a koje su aktuelne u prethodne dvije godine.

– Građani se upozoravaju da je cilj kreiranja ovakvih informacija da se na prevarni način pribave njihovi lični podaci, te da stoga ne šalju fotografije svojih ličnih dokumenata i druge lične podatke putem društvenih mreža ili elektronske pošte – upozorili su iz policije.

Nagradna igra sastoji se u tome da se kreira lažna Facebook stranica privrednih društava na kojoj se objavi nagradna igra u kojoj je za učestvovanje, potrebno lajkovati stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku najčešće sadržine “ja“ ili u komentaru upisati jedan broj do 100. Učesnici lažne nagradne igre nakon toga dobiju poruku da su sretni dobitnici, te da radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i ličnog dokumenta. Osim fotografije od učesnika se traži i dostavljanje ostalih ličnih podataka, koji nisu navedeni u ličnim dokumentima (ime roditelja, adresa, kontakt telefon i drugo).

Policija apeluje na građane da informacije o opisanim lažnim nagradnim igrama prijavljuju policiji.

Tokom 2018. i 2019. godine evidentiran je, kako dodaju, porast prevara u vidu lažnih nagradnih igara organizovanih na društvenoj mreži Facebook.