tokom potjere

Policiji u Sarajevu je sinoć utekao okorjeli kriminalac koji je s bratom “žario i palio”

rasim ganic

Ganić je uspio pobjeći, a prethodno je tokom potjere iz vozila prijetio vatrenim oružjem, uperivši ga prema službenom vozilu u kojem su bili policajci

Mirza Devović (31) i Sanel Zerdo (29) su razbojnici iz Visokog koji su sinoć uhapšeni na Otoci nakon policijske potjere. Kako piše Dnevni avaz, policija traga za Rasimom Ganićem (33), poznatim visočkim kriminalcem koji je odranije poznat po pljačkama.

Prema saopćenju iz MUP-a Kantona Sarajevo, razbojnička trojka je sinoć u 20:45 sati, uz prijetnju vatrenim oružjem, iz prodavnice “Sloga marketi” u Hadžićima ukrala određenu sumu novca i neutvrđenu količinu cigareta, a zatim automobilom Fiat Stilo (078-E-685) pobjegla u pravcu Sarajeva.

Nakon policijske potjere, Fiat Stilo je zaustavljen na raskrsnici Bulevara Meše Selimovića i ulice Alije Kučukalića, općina Novi Grad Sarajevo. Devović i Zerdo su fizički napali policajce, lakše ih povrijedivši. Njih dvojica su ubrzo savladana i vezana.

Povrijeđenim policajcima ljekarska pomoć ukazana je od ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Ganić je uspio pobjeći, a prethodno je tokom potjere iz vozila prijetio vatrenim oružjem, uperivši ga prema službenom vozilu u kojem su bili policajci.

Podeblji dosje

Rasim Ganić je odranije poznat po pljačkama, krađama, tučama i razbojništvima, samo su neka od djela koja čine neslavnu statistiku ove porodice, a policija ih je, uz upotrebu sile, hapsila i po više od deset puta u toku jedne godine.

Kantonalni sud u Novom Travniku je 2017. godine osudio braću Bajazida i Rasima Ganića na četiri, odnosno dvije i po godine zatvora, zbog razbojništva na području općine Kiseljak.

Rasim Ganić

Njih dvojica su proglašena krivima što su u aprilu 2016. godine u ugostiteljskom objektu “Mutapov Han” u mjestu Donji Palež kod Kiseljaka, uz prijetnju čakijom i uz udarce pesnicom u glavu, opljačkali Dževada H., kojem su tom prilikom oteli 400 maraka.

Deset godina ranije, u oktobru 2007., Rasim je osuđen na osam godina i dva mjeseca, a Bajazid na sedam godina zatvora zbog više spojenih krivičnih djela počinjenih na području ZDK – razbojništva, krađe, nedozvoljeno držanje oružja i municije.

Tada su osuđeni i zbog razbojništva nad 54-godišnjim Stjepanom Ljoljićem u njegovoj porodičnoj kući u Gornjim Bištranima kod Kaknja, koje se dogodilo 10. novembra 2006. godine. Starca su udarali, polijevali vrelom vodom i zlostavljali, tražeći od njega novac, prijeteći mu automatskom puškom i pištoljima. U njegovom novčaniku su pronašli 750 KM i ukrali ih.

– Vidjet ćemo se mi za sedam-osam godina. Naći ćemo te mi – poručila su tada braća Ganić zeničkom sudiji Enesu Malićbegoviću i Sudskom vijeću nakon izricanja presude.

Već u junu sljedeće godine, tokom izdržavanja zatvorske kazne, Rasim je u KPZ-u Zenica teško pretukao zatvorenika Milana Ševu, koji je u Zenici “ležao” zbog ubistva.