evidentirano ih 365

Policijska uprava Banjaluka: Povećan broj saobraćajnih nezgoda

pu banjaluka

U prošlom mjesecu evidentirano je 17,5 odsto manje krivičnih djela kao i 10,5 odsto manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a ukupno je riješeno 77,3 odsto krivičnih djela

Na području Policijske uprave Banjaluka u prošlom mjesecu evidentirano je 365 saobraćajnih nezgoda, što je više za 16,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine kada je evidentirano 314 saobraćajnih nezgoda, a povećanje se uglavnom odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom, javlja Anadolu Agency (AA).

Radenko Stakić, načelnik Sektora policije Policijske uprave Banjaluka, rekao je danas na konferenciji za novinare da su u ovim saobraćajnim nezgodama smrtno stradale dvije osobe, sedam je teško povređenih, dok je u uporednom 13 lica teško povrijeđeno, 54 lica su lakše povređena, što je manje za 30,8 odsto u odnosu na uporedni period kada je 78 lica bilo lakše povrijeđeno.

“Policijski službenici kontinuirano sprovode akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i javnog reda mira i apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa, da odgovornim ponašanjem spriječe moguće posljedice po sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju”, rekao je Stakić.

Miloš Brkić, načelnik Policijske uprave Banjaluka, rekao je da je u prošlom mjesecu evidentirano 17,5 odsto manje krivičnih djela u odnosu na uporedni period, 10,5 odsto manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

“Ukupno je riješeno 77,3 odsto krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 60 odsto krivičnih djela. Preduzeto je niz preventivno-represivnih aktivnosti s ciljem sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela i održavanja povoljnog stanja bezbjednosti iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, ali i poboljšanja stanja iz oblasti saobraćaja”, rekao je Brkić.

Realizovano je osam akcija iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbjeđeno 44 javnih okupljanja i 127 sportskih priredbi, a Brkić je stanje bezbjednosti ocijenio kao zadovoljavajuće.

Slađan Kvržić, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet, Sektora kriminalističke policije rekao je da je iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 128 krivičnih djela, što je za 16,9 odsto manje u odnosu na uporedni period, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 74,2 odsto.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je pet krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno pet izvještaja kojima je obuhvaćeno sedam osumnjičenih lica. Podneseno je devet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina različitih droga.