Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porodica Edine Bešlagić sumnja da je ubijena

pozar-beslagica-brdo-edina beslagic
FOTO: dobojski.info

Porodica 57-godišnje Edine Bešlagić, koja je stradala u požaru koji je u kući u kojoj je sama živjela u Doboju izbio u noći sa nedjelje na ponedjeljak, vjeruje kako je ona ubijena, te da nije stradala u eksploziji plinske boce, kako je to većina medija prenijela jučer.

Kako je, pod uvjetom da mu ne objavljuju ime, ispričao bliži rođak stradale žene za Faktor, ona nije koristila plin za grijanje, niti je imala plinsku grijalicu ili bocu.

“Njeni roditelji ubijeni su početkom rata, zaklani na istom mjestu, dok su bili u kući. S njima su bila još dva bračna para, članovi porodice. Dugo se spominju neka imena iz Doboja. Ona je to znala, a vjerovatno su i oni znali šta ona zna. Došla je tu večer kući i ništa nije ukazivalo na nešto zlo. Iza ponoći su se začuli jauci i pozivi u pomoć, a poslije toga jaka eksplozija. Ona nije imala niti boce niti plinske peći, mi to znamo”, kazao je rođak za Faktor.

Prema riječima Miloša Radonjića, starješine Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj, požar je vatrogascima prijavljen u sat i pet minuta iza ponoći, te su ekipe ubrzo bile na mjestu događaja.

“Izašli smo na teren, a kuća je već bila u plamenu, te smo odmah pristupili gašenju. Ono što smo primijetili je da je prozor na kući već bio otvoren. Nešto se desilo, jer on nije mogao biti izbijen zbog požara. Šta je bilo, to zna onaj ko ispituje, a mi nismo ni istraživali. Tu je bila policija i mi ne možemo tražiti tragove. Ono što smo mogli zapaziti je da je unutra bila garež, ali nismo primijetili nikakvu plinsku bocu. Da li je unutra bila, ne znam. Nama uzrok požara nije poznat”, kazao je Radonjić.

Komšije porodice novinarima su ispričale kako je Edina, navodno, ostala bez drva, te je kupila plinsku bocu i grijalicu kako bi se ugrijala. Inače je, kako su kazali, živjela sama i nije imala djece.

Iz policijske uporave Doboj kazali su kako je pregledan objekat i šira okolina, te da “nije pronađeno ništa”.

“Uviđaj je pokazao da je požar nastao najvjerovatnije usljed nehata i nepažnje, te da je u pitanju ljudski faktor. Nisu pronađeni ni plinska grijalica, niti boca, te su najvjerovatnije u pitanju bila neka isparavanja lako zapaljivih plinova i tečnosti. Ona je bila sama u prostoriji. Pronađeni su i izuzeti određeni tragovi koji će biti poslani na vještačenje i nakon toga će se znati tačan uzrok požara”, kazali su iz policije.

Edina Bešlagić je trebala biti svjedok u sudskom procesu o ubistvu njenih roditelja i bližih članova porodice u ljeto 1992. godine, kada su srpske snage zauzele njeno naselje. Ročište u ovom predmetu pred Okružnim sudom u Doboju održat će se narednog mjeseca.