Potpuni obrat na suđenju za ubistvo petnaestogodišnjeg dječaka u Bijeljini

ubistvo maloljetnika bijeljina
Ilustracija

Potpuni obrat dogodio se na suđenju za ubistvo petnaestogodišnjeg Stanka Gligorevića 2015. godine u Bijeljini i tada maloljetni ubica Momir Ilić je u drugostepenom postupku proglašen krivim za umišljajno ubistvo i izrečena mu je maksimalna kazna od pet godina maloljetničkog zatvora, rekao je danas punomoćnik porodice ubijenog dječaka Miodrag Stojanović.

Stojanović je rekao novinarima da je potpuni obrat u ovom slučaju izmijenjena kvalifikacija djela i maksimalna kazna u odnosu na prvostepni postupak u kojem je utvrđeno da je ubistvo počinjeno iz nehata i optuženom kojem se sudi kao maloljetniku izrečena zavodska mjera u trajanju od šest mjeseci do četiri godine.

“Sada je Okružni sud rekao da je on umišljajno ubio dijete i izrečen je maloljetnički zatvor koji može biti maksimalno pet godina i dobio je pet godina”, kaže Stojanović.

U ime porodice ubijenog dječaka on je rekao da oni, ako nečim mogu da budu zadovoljni, to je činjenica da je pravilno utvrđena pravna kvalifikacija djela i opis događaja koji su uzrkovali smrt njihovog sina.

Stojanović kaže da još nije dobio pisano obrazloženje presude, ali je obaviješten da je u usmenom izricanju presude sud rekao da ne postoji više pravo žalbe i da je to konačna odluka u ovom slučaju.

Međutim, on ostavlja mogućim da se prema Zakonu o zaštiti maloljetnika otvori i mogućnost trećestepenog postupka pred Vrhovnim sudom Republike Srpske.

Prema riječima Stojanovića, ako je odluka konačna, pravosnažna i bez prava na žalbu, to bi značilo da će osuđeni maloljetnik u roku od mjesec i po dana biti u maloljetničkom zatvoru u sastavu zatvora Tunjice u Banjaluci, uz mogućnost da se taj odlazak na izdržavanje kazne odloži za tri mjeseca.

U izjavi novinarima Stojanović kaže da je rekonstrukcija ubistva utvrdila da je dječak ubijen s leđa, a da je motiv ubistva proizašao iz iskaza jedne od ključnih svjedoka u slučaju koja je prepričala svoj razgovor sa ubijenim dječakom noć uoči zločina i razloge zbog koga se on taj dan vidio sa optuženim.

Stojanović nije otkrivao detalje ovog svjedočenja, ali prema ranijim izjavama prijatelja ubijenog dječaka, on je bio izložen svojevrsnom “reketiranju” od strane optuženog, koji je u to vrijeme i sam bio maloljetan.

“Mislim da je drugostepeni sud prihvatio tu argumentaciju i svjedočenje, za razliku od prvostepenog suda, kao i dokaze koji ukazuju na realno racionalno postupanje i ponašanje optuženog sa oružjem, uperivanje oružja u pravcu djeteta koje odlazi i udaljenost sa koje je pucano, mehaničke radnje koje su morale prethoditi izvršenju”, ističe Stojanović.

Advokat precizira da je vrlo racionalna radnja da optuženi uzme i izvadi pištolj za koga sam kaže da ga je ponio da bi se hvalio da ima pištolj, a taj kome se hvali i kome želi da mu pokaže odlazi od njega i okrenut je leđima dok optuženi repetira pištolj, ubacuje metak u cijev, uzima pištolj sa dvije ruke, uperuje ga u pravcu dječakovih leđa, povlači obarač i puca.

Stojanović je rekao novinarima da tužilaštvo vodi oficijelni postupak i protiv oca osuđenog maloljetnika zbog izazivanja opšte opasnosti, zato što je držao pištolj na takvom mjestu koje je dostupno.

Prema njegovim riječima, otac je već oglašen krivim i kažnjen uslovno, ali tužilštvo je nezadovoljno ovom kaznom.

Petnaestogodišnji Stanko Gligorević ubijen je 6. juna 2015. godine u dvorištu Osnovne škole “Knez Ivo od Semebrije” u Bijeljini jednim hicem iz pištolja, a ulazna rana je na zadnjoj lijevoj bočnoj strani tijela.