Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena optužnica protiv Zarifa Seferovića zbog ubistva supruge

kantonalni-sud-tuzla111

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Zarifa Seferovića (53) zbog postojanja osnovane sumnje da je u junu 2015. godine s još jednom osobom, počinio ubistvo svoje supruge Svetlane Seferović u naselju Bašigovci na području općine Živinice.

Postoji osnovana sumnja da su 16. juna 2015. godine Seferović i njegova supruga Svetlana iz Matuzića automobilom došli u mjesto Bašigovci kod Živinica, a da ih je u svom vozilu pratila druga osoba. Također, da su automobilima skrenuli na dio puta koji nije naseljen i gdje nema ljudi, te da su Seferović ili druga osoba ispalili u Svetlanu tri hica iz pištolja u predjelu glave, grudnog koša i stomaka, nakon čega je ona preminula.

Druga osoba nije dostupna organima krivičnog gonjenja u BiH, a prema informacijama kojim Tužilaštvo raspolaže, nalazi se na području SR Njemačke. Ova osoba nije ispitana te se prije toga istraga ne može okončati i donijeti tužilačka odluka i za ovu osobu.

Tužilaštvo je, uz podignutu optužnicu protiv Seferovića, stavilo prijedlog Sudu da mu se produži mjera pritvora.

Kantonalni sud Tuzla je mjeru pritvora optuženom ukinuo i zamijenio za mjere zabrane: oduzimanja pasoša i lične karte, zabranu napuštanja boravišta sa obavezom da mora boraviti u svom domu u mjestu Matuzići-Doboj Jug, da se ne smije udaljavati s područja općine Doboj, zabranu sastajanja sa svjedocima, obavezu javljanja nadležnoj policijskoj stanici i obavezu da se odaziva na sve pozive nadležnog suda.

Na rješenje i odluku Kantonalnog suda Tuzla, postupajući tužilac je izjavio žalbu Vrhovnom sudu FBiH.

Prije pravosnažnosti rješenja kojim mu se određuju mjere zabrane, Seferović je prekršio mjere zabrane napuštanja boravišta, odnosno doma u Matuzićima i napuštanja općine Doboj Jug, te zabranu sastajanja sa svjedocima, te je na području općine Maglaj 19. novembra ove godine lišen slobode.

Postupajući tužilac je istog dana Kantonalnom sudu Tuzla stavio prijedlog da se optuženom odredi pritvor radi kršenja izrečenih mjera zabrane.

Ročište za određivanje pritvora bit će održan danas pred Kantonalnim sudom u Tuzli, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla