Kantonalni sud u Sarajevu

Potvrđena optužnica protiv Nedima Kajanije i drugih zbog razbojništva

Kantonalni-sud-Sarajevo2-

Nakon potvrđivanja optužnice, Sud je produžio pritvor Kajaniji, Čustoviću, Veliću i Mutiću, dok je ranije odbijen prijedlog za određivanje pritvora Eldinu Kajaniji

Kantonalni sud u Sarajevu (KSS) potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Nedima Kajanije, Kenana Čustovića, Fatiha Velića, Fahrudina Mutića i Eldina Kajanije zbog krivičnog djela – razbojništvo, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu KS.

Optuženi se terete da su u sastavu grupe 16. augusta dva puta izvršili razbojništvo i to jedno Alipašine džamije, općina Centar, a drugo na raskrsnici ulica Kasindolska – Džemala Bijedića, općina Ilidža.

Kako iz Tužilaštva KS navode, u prvom slučaju su uz prijetnju oružjem prišli H. A., koji je spavao pored ulaza u Alipašinu džamiju, te ga uhvatili za ruke i noge kako ne bi pružao otpor, pretresli i tražili novac, a potom ga je jedan od optuženih ubo u predjelu grudnog koša, nakon čega su ga nastavili udarati. Oštećeni je zadobio tešku tjelesnu povredu opasnu po život.

Drugo razbojništvo Nedim Kajanija, Kenan Čustović, Fatih Velić i Fahrudina Mutić počinili su isti dan na raskrsnici ulica Kasindolska – Džemala Bijedića.

Naime, na prvom tramvajskom stajalištu prišli su M. K. i nakon kraće verbalne prepirke zaprijetili mu skalpelom, a potom ga udarali pesnicama u lice.

– Oštećeni je pokušao pobjeći, ali su ga optuženi sustigli, oborili na tlo i udarali više puta nogama i rukama po cijelom tijelu. Nakon što su mu oteli ruksak u kojem su se nalazili mobilni telefon marke ‘Huawei’, dva eksterna punjača i novac u iznosu od oko 50 eura, pobjegli su makadamskim putem pored tramvajske pruge u pravcu naselja Stup – navode iz Tužilaštva KS.

Nakon potvrđivanja optužnice, Sud je produžio pritvor Kajaniji, Čustoviću, Veliću i Mutiću, dok je ranije odbijen prijedlog za određivanje pritvora Eldinu Kajaniji.