Crna hronika

Predložen pritvor za osumnjičene u akciji kodnog naziva “Sjever”

25/09/2015

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju uputit će Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje mjere pritvora kojim su obuhvaćeni Radomir Maksimović (1975.) iz Bijeljine, Oliver Pajdaković (1973.) iz Sarajeva, nastanjen u Višegradu, te Boro Đurđić (1960.) iz Draževića, također nastanjen u Višegradu.

Osumnjičeni su pod istragom u predmetu koji su Tužiteljstvo BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) realizirali u suradnji sa Saveznom policijom i pravosuđem Savezne Republike (SR) Njemačke, a odnosi se na kaznena djela krijumčarenja oružja, streljiva i eksplozivnih materija iz BiH na područje SR Njemačke.

Uporedo s pretresima i uhićenjima u BiH, realizirana su uhićenja i pretresi u Njemačkoj. Tužiteljstvo BiH predlaže određivanje mjera pritvora za osumnjičene zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi ovi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Akcija “Sjever”, predstavlja dobar primjer međunarodne suradnje Tužiteljstva BiH s pravosudnim i policijskim institucijama u zemljama Evropske unije (EU), a sve s ciljem otkrivanja i kaznenog procesuiranja počinitelja prekograničnih oblika kriminala.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora bit će upućen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.