Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik koji šeta bez tjelohranitelja?!

alexander-van-der-bellen

Alexander Van Der Bellen, pobjednik predsjedničkih izbora u Austriji s osvojenih 53,8 posto glasova, čovjek je kakvog na našim balkanskim prostorima među političarima rijetko možemo sresti.

Austrijski magazin Heute nedavno je objavio zanimljivu fotografiju na kojoj je novoizabrani predsjednik prikazan kako ide na posao.

Ovo ni po čemu ne bi bila vijest, ali činjenica da predsjednik jedne od najuređenijih zemalja na svijetu na posao ide pješke, bez skupocjenih automobila i odijela rijetko koga ostavlja ravnodušnim.

Na Balkanu je teško zamisliti nekog od naših predsjednika ili premijera da se slobodno kreće među građanima, bez obaveznog obezbjeđenja.

Rijetki izuzetak je bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan (1992-2002.) koji je svojevremeno gradskim autobusom, bez obezbjeđenja išao na pijacu u nabavku namirnica za svoju porodicu.

kucan

Kao predsjednik Slovenije, Milan Kučan se tokom svoja dva mandata kretao bez obezbjeđenja

Van der Bellen, bivši lider stranke Zelenih, 26. januara naredne godine položiće zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika Austrije, koju će obavljati narednih šest godina. Nakon što se useli u palatu Hofburg, mjesečno će zarađivati 24.000 eura. Uprkos tome, svojim ponašanjem ne izdvaja se od ostalih sunarodnika.

Van der Bellen osvojio 2.472.892 glasova, a Hofer 2.124.661, a izlasnost na predsjedničkim izborima bila je 74,2 odsto. On je zavhvaljujući velikoj podršci Austrijanaca, u drugom krugu porazio kandidata ekstremno desne Slobodarske partije Austrije (FPO) Norberta Hofera.