Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pri registraciji vozila nije uplaćivao javne prihode

registracija tehnicki
Ilustracija

Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dostavljen je izvještaj protiv Z. P. (1990.) iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela “zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja”, “falsifikovanje isprave” i “navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja”, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, policijski službenici Sektora kriminalističke policije u saradnji sa službenicima Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove, Centar javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka, nastavljajući rad po akciji kodnog naziva “Uplatnica 1” od oktobra 2013. do okrobra 2015. godine, izvršili su provjeru 452 zahtjeva za produženje registracije vozila u Banjaluci, gdje je utvrđeno da u 213 zahtjeva nema evidentiranih uplata.

U daljem radu po navedenim zahtjevima saslušana su 74 svjedoka i oduzeta je određena dokumentacija.

“Z. P. se sumnjiči da je u Banjaluci, zaposlen kao savjetnik za osiguranje u preduzeću iz Banjaluke, iskoristio povjerena ovlašćenja da putem prodaje polise osiguranja, klijentima završi kompletan postupak registracije vozila, za šta je od njih uzimao novac, potreban za uplatu svih javnih prihoda, ali ga nije iskoristio u navedene svrhe, već je novac zadržao za sebe”, navodi se u saopštenju CJB Banjaluka.

Osumnjičeni nije vršio uplatu javnih prihoda, već je uplatnice ovjeravao falsifikovanim pečatima nakon čega je kompletnu potrebnu dokumentaciju za registraciju vozila predavao opunomoćenom radniku agencije za posredovanje, koji je dalje vršio registraciju u CJB Banjaluka.

Osumnjičeni je prilikom izvršenja pomenutih krivičnih djela stekao protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 64.385 KM, pričinivši za isti iznos štetu budžetu Republike Srpske i budžetu Bosne i Hercegovine.

“Policijski službenici CJB Banjaluka, nastavljaju rad po navedenom predmetu, o čemu će se nadležnom tužilaštvu dostaviti dopuna izvještaja za još 198 zahtjeva za koje je utvrđeno da nema uplata i u narednom periodu biće dostavljen izvještaj protiv pomenutog lica, a za još 312 zahtjeva za produženje registracije čeka se odgovor Poreske uprave RS”, navodi se u saopštenju.