Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Viber prepiska

Prijetnja učenika tuzlanske škole digla policiju na noge: “Pokazaću vam kako se puca”

osnovna skola solina
Foto: Facebook

Direktorica škole je prijavila policiji da je jedan učenik u Viber grubi prijetio drugom

Prepiska učenika tuzlanske osnovne škole „Solina“ u Viber grupi, u kojoj je jedan učenik prijetio drugom, a kojom prilikom se spominjala i upotreba oružja, podigla je policiju na noge. Uprava škole je odmah reagirala, a sve se završilo na „dječijim prijetnjama“.

Prepiska učenika

Na društvenim mrežama pojavila se prepiska učenika u kojoj jedan od njih navodi:

-Dođite sutra ispred škole u 11.20 sati, pa ću vam pokazati kako se puca – naveo je učenik na provokaciju „da nikad u životu vjerovatno nije vidio pištolj, a kamoli da zna kako se puca“.

Ostali su se na to nadovezali, govoreći da će donijeti lažni pištolj te da „ne žele trošiti vrijeme na osobu koja laže“.

Kako saznajemo, nakon što je direktorica OŠ „Solina“ Belma Smajić u subotu prijavila prijetnje policiji, jučer su pripadnici MUP-a TK bili u školi i razgovarali s roditeljima učenika.

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona za Avaz su potvrdili da se direktorica škole obratila policiji.

Izvršene provjere

-Dana 28. oktobra 2023. godine PU Tuzla/PS Istok obratila se direktorica Osnovne škole “Solina” Tuzla, koja je prijavila da su od jednog učenika navedene škole u Viber prepisci dana 27. oktobra 2023. godine prema drugom učeniku upućene poruke prijetećeg sadržaja – naveli su u odgovoru za Avaz iz MUP-a TK.

Kazali su da su po navedenoj prijavi postupali službenici Odjela kriminalističke policije Policijske stanice Istok, o čemu je obaviješten dežurni kantonalni tužilac.

Tužilac je naložio da se nakon izvršenih provjera Tužilaštvu Tuzlanskog kantona dostavi izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama.

Sprečavanje maloljetničke delinkvencije

-Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, u okviru svojih redovnih poslova i zadataka, provodi mjere na suzbijanju i sprečavanju maloljetničke delinkvencije, prvenstveno u djelokrugu Odsjeka za seksualne delikte, maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici (Sektor kriminalističke policije) – naveli su iz MUP-a TK.