Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okružni sud Banja Luka

Prikrivenim istražiteljima htjeli prodati drogu u vrijednosti od 50.000 KM

Vještak Vesna Matić kazala je da je analizom materije koja je oduzeta od optuženih utvrdila da se radi o indijskoj konoplji

U nastavku suđenja Branislavu Stanivukoviću (42), Radovanu Trniniću (55) i Milanu Ilibašiću (56) iz Srpca, koji su optuženi za uzgoj i šverc droge u Okružnom sudu Banja Luka, iskaze su dali vještaci hemijske struke Vesna Matić i Biljana Vasić Dakić.

Vještak Vesna Matić kazala je da je analizom materije koja je oduzeta od optuženih utvrdila da se radi o indijskoj konoplji.

– Na vještačenje sam dobila dva paketa sa 545 i 480 grama u kojima su bili usitnjeni listovi i sjemenke. Utvrdila sam da se radi o indijskoj konoplji. U prvom paketu procenat indijske konoplje bio je 1,7 odsto psihoaktivne supstance tetrahidrokanabinola (THC-a), a u drugom dva odsto, kazala je Matićeva, piše Oslobođenje.

Njena kolegica, vještak iste struke Biljana Vasić Dakić vještačila je biljke i opremu koje su, prema optužnici, oduzete prilikom pretresa kuće optuženog Ilibašića.

– Riječ je o indijskoj konoplji koja je bila zasađena u 19 saksija, a sadnice su bile visoke između devet i 12 centimetara. Imale su u sebi 0,04 odsto psihoaktivne supstance tetrahidrokanabinola (THC-a) i riječ je o mladim biljkama, kazala je Vasić Dakić.

Dodala je da je vještačenjem opreme koja joj je dostavljena, utvrdila da se radi o specijalnim lampama, ventilatorima i prskalicama koji se koriste za uzgoj indijske konoplje.

Tužilac Saša Labotić naglasio je da su optuženi prikrivenim istražiocima prodali oko kilogram marihuane i nudili na prodaju drogu vrijednu 50.000 maraka i istakao da postoje video i audiosnimci koji dokazuju krivicu optuženih.

Podsjetimo, prije pet godina, tačnije 14. marta 2014, izvedena je akcije Bure te su obavljeni pretresi na četiri lokacije koje su koristili osumnjičeni, a u Kukuljama, kod Srpca, pronađena je laboratorija za proizvodnju skanka.

Tom prilikom zaplijenjena je određena količina marihuane, laboratorija za proizvodnju marihuane sa svom pratećom opremom, kao i UV lampe, grijalice, alu-folije, ventilatori, određena količina novca, kao i više mobilnih telefona i SIM kartica. Stanivuković, Ilibašić i Trninić su se našli na optuženičkoj klupi četiri godine nakon hapšenja.

Ova grupa praćena je duži period, tako su se u aprilu 2013. prikriveni istražitelji kodnih imena Ana i Zoka u lokalu Baranda u Novoj Topoli sastali s Ilibašićem i Stanivukovićem koji su im ponudili i prodali marihuanu. Potom je u martu 2014. uslijedila akcija Bure. D. P.