Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tomislavgrad

Prilagali krivotvorene račune, pa ostvarili poticaje od 128.000 KM

Federalna uprava policije – FUP – Denis Kapetanovic Pixsell

U sklopu operativno-taktičke akcije “Faktura” uhašene dvije osobe

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) danas su pod nadzorom Tužilaštva Kantona 10 izveli operativno-taktičku akciju „Faktura“ na području općina Tomislavgrad i Kupres, zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela – obmana prilikom dobivanja kredita ili drugih pogodnosti i krivotvorenje isprave.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Livnu, policijski službenici FUP-a su lišili slobode osobe J.B. (1974) i I.B. (1972) iz Tomislavgrada.

Izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine koju koriste osumnjičeni, te su privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti s izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Spomenute osobe se sumnjiče da su u određenom vremenskom periodu uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dobivanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagali krivotvorene račune bitne za ostvarivanje prava na poticajna sredstva, čime je prouzrokovana šteta po budžet FBiH u iznosu višem od 128.000,00 KM.

U okviru iste akcije izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine koju koristi i trećeosumnjičeni Ž.D. (1958) iz Kupresa.

On se sumnjiči se da je za određene novčane iznose krajnjim korisnicima nabavljalo krivotvorene fakture, koje bi isti prilagali uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dodjelu novčanih subvencija u poljoprivredi.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predane u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona 10 uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, asistenciju policijskim službenicima Federalne uprave policije su pružili policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona 10, saopćeno je iz FUP-a.