Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

klizav kolovoz

Prilikom prevratanja vozila povrijeđene majka i kćerka

kladanj nesreca
FOTO: avaz

Kod Kladnja je danas u popodnevnim satima došlo do saobraćajne nesreće u kojoj su povrede zadobile dvije žene. Nezvanično, u pitanju su majka i kćerka.  

U ovoj nesreći je učestvovalo jedno vozilo marke Nissan koje je proklizalo i prevrnulo se usljed klizavog terena.

nesreca kod kladnja
FOTO: avaz

Prema prvim informacijama s lica mjesta, kćerka i majka nisu zadobile teže povrede.

U izvlačenju povrijeđenih iz prevrnutog automobila pomagali su i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić i članovi njegove pratnje, koji su se zadesli na licu mjesta vraćajući se s putovanja.

– U vozilu su se nalazile majka i kćerka. Automobilom je upravljala žena koja je u momentu kada je naišla na mokru cestu izgubila kontrolu, prevrnula se i udarila u zid. Kćerka je dobro, žena se žali na bolove u kičmi, smjestili smo je u hitnu i odvezena je. Tuga, svi prolaze, mi maltene jedini stali. Ja i pratnja izvlačili ženu iz auta – kazao je Hurtić za Avaz. 

BiHAMK: Vozači, oprez

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, iz IC BiHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.  Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. 

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most)  i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic (u dužini od cca 100m), zbog čega je saobraćaj regulisan semaforima-naizmjeničnim propuštanjem vozila. Također na ovoj dionici u toku su radovi i na polaganju cjevovoda, zbog čega je saobraćaj na mjestu radova usporen.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Jelah-Doboj, Dobro Polje-Miljevina, Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici), Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići,  na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, kao i u Sarajevu (na tranzitu, od Bistrika prema Vracama). Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika).  Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.