Par iz Kaknja

Prisiljavali djecu na prosjačenje: Morali dnevno prikupiti između 30 i 80 KM

Djeca su često bila izložena prijetnjama putem telefona. Mirsad bi im prijetio kada bi manje zaradili govoreći im: „ Znaš šta ću ti raditi sada kad dođem po tebe? Zapamti, ima da ti ruke lomim. Ima da te tučem k’o čovjek, k’o mangupa, jesi čuo?”

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Mirsada Crnovića (26) i Hasibe Šuvalić (32), oboje rođeni u Zenici i nastanjeni u Kaknju, te Refika Dedića (46) iz Ilijaša zbog organizirane trgovine ljudima. Optužnicu je u cijelosti potvrdio sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica.

Njima se stavlja na teret da su organizirali grupu za prosjačenje, uglavnom djecu. Grupu je organizirao Crnović djelovala je u periodu od avgusta 2020. do maja 2021. godine, kada su uhapšeni u policijskoj akciji „Mreža 4“.

Mirsad i Hasiba živjeli su u vanbračnoj zajednici u mjestu Sopotnica te su na prosjačenje prisiljavali njeno petero vanbračne maloljetne djece. Riječ je o dvojici dječaka i tri djevojčice, čiji očevi nisu poznati.

– Koristeći silu i bespomoćnost djece, psihički i fizički zlostavljali su djecu zbog neposluha te ih navodili na prosjačenje. Skoro svako jutro budili su ih rano, bez obzira na vremenske prilike, čak i po iznimno hladnom vremenu i niskim temperaturama, u situaciji kada su djeca bila bez odgovarajuće odjeće i obuće, pa ih je takve Mirsad Crnović svojim putničkim vozilom Golf 2 bijele boje razvozio na više lokacija u Kaknju, Ilijašu, Visokom, Bihaću, Prijedoru, Mostaru, Busovači i Livnu – navedeno je u optužnici, prenosi Dnevni avaz.

Mirsad je nadzirao djecu putem telefona, i to najčešće dječaka Š. A. i djevojčicu Š. S. radi davanja uputa, kontrole sakupljanja novca i hrane te sprečavanja djece da troše novac. Svako dijete je u prosjeku moralo dnevno sakupiti između 30 i 80 KM.

Djeca su često bila izložena prijetnjama putem telefona. Mirsad bi im prijetio kada bi manje zaradili govoreći im: „ Znaš šta ću ti raditi sada kad dođem po tebe? Zapamti, ima da ti ruke lomim. Ima da te tučem k’o čovjek, k’o mangupa, jesi čuo?”

Nakon hapšenja grupe, o djeci je preuzeo brigu Centar za socijalni rad Zenica.

Mirsad i Hasiba su Refiku Dediću predali dječaka Š. A. da prosi pod njegovom nadzorom. Čak i kada je 24. novembra 2020. godine u Visokom dječaka ugrizao pas, oni su ga i s inficiranom ranom prisiljavali da nastavi prositi pod nadzorom Refika te ga provjeravali koliko novca je „zaradio“.