Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prisiljavao duševno bolesnu ženu na prosjačenje

prosjacenje

Nakon saslušanja ova osoba je puštena na slobodu, a po kompletiranju predmeta protiv njega nadležnom sudu će biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Na području Centra javne bezbjednosti Banja Luka, u vremenskom periodu januar-august ove godine, evidentirano je 96 prekršaja prosjačenja, a u istom periodu lani 61 ovakav prekršaj.

Samo u gradu Banja Luka u pomenutnom periodu ove godine izvršena su 73 prekršaja prosjačenja, a u 2014. godini 27.

Svi prekršaji sankcionisani su uručivanjem prekršajnih naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

Ukoliko se radi o stranim državljanima, pored navedenog, obavještavaju se i službe da poslove sa strance, a ukoliko se radi o maloljetnim osobama, obavještava se nadležni organ starateljstva radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Osobe lišene slobode su uglavnom iz Federacije BiH, s područja općina Tuzle, Mostara, Ilijaša, Sarajeva, Gračanice i Živinica, a evidentirane su i osobe s područja Republike Srbije, navodi se u saopćenju Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Prosjačenje se kažnjava novčanim iznosom od 200 do 800 KM, a osobe koje prisiljavaju ili navode na prosjačenje maloljetnike, duševno bolesne ili osobu zaostalnog duševnog razvoja, bit će kažnjene novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana.