Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privatnik iz TK osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja kćerke

silovanje

Vijeće Kantonalnog  suda u Tuzli u prvostepenom postupku osudilo je Z. H. s područja općine Srebrenik na sedam godina zatvora zbog silovanja kćeri.

Njega je sredinom prošle godine službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona prijavila kći koja je navela kako je žrtva višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja. Nakon prijave, ona je smještena u jednu od sigurnih kuća na području TK, dok je Z. H. uhapšen.

Događaj je šokirao sve koji su poznavali optuženog Z. H. i njegovu kćer jer dolaze iz manje sredine. Pogotovo zbog činjenice što je optuženi privatni poduzetnik, oženjen je i ima još djece. Međutim, bilo je i onih koji su izražavali sumnju u navode optužnice jer su optuženog Z. H., kako su tvrdili, poznavali kao čestitog čovjeka.

Ipak, na temelju tvrdnji njegove kćeri, Tužiteljstvo TK podiglo je optužnicu, a uslijedilo je suđenje koje je bilo zatvoreno za javnost i na kojem su izneseni šokantni detalji o višegodišnjem zlostavljanju. Na koncu, optuženom Z. H. izrečena je kazna od sedam godina zatvora, a idućih dana odlučivat će se o produženju mjere pritvora do pravomoćnosti presude.

Inače, nakon što dobiju pismeni otpravak presude, optužba i odbrana, kako to obično biva, očitovat će se o eventualnom ulaganju žalbe Vrhovnom sudu FBiH.