Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUPRS

Prodavali i zloupotrebljavali lične podatke građana za klađenje

hapsenje rs

Sumnjiče se da su suprotno uslovima određenim zakonom, bez saglasnosti građana pribavljali, obrađivali, saopštavali, dijelili i koristili lične podatke građana

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave krimanalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa policijskim upravama Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Foča i Bijeljina realizovali su operativnu akciju kodnog naziva “Identitet” u okviru koje je slobode lišeno pet osoba zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka drugih lica, javlja Anadolu Agency (AA).

“Slobode su lišeni: N.M. i S.T. iz Prijedora, N.L. iz Doboja. D.P. iz Bijeljine i A.R. iz Han Pijeska zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ‘Neovlašteno korištenje ličnih podataka’ i protiv njih će biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu. U okviru akcije izvršeni su pretresi lokacija koje koriste ova lica i tom prilikom je pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Sumnjiče se da su suprotno uslovima određenim zakonom, bez saglasnosti građana pribavljali, obrađivali, saopštavali, dijelili i koristili lične podatke građana, nakon čega su ti podaci zloupotrebljavani na raznim platformama za klađenje, a nakon toga fotografije ličnih podataka (ličnih karata, putnih isprava, privremenih ličnih karata itd.) su prodavane trećim osobama, gdje je na taj način oštećeno više stotina osoba iz Bosne i Hercegovine.

“MUP RS-a apeluje na građane budu oprezni prilikom davanja svojih ličnih podataka i da iste ne djele, odnosno ne šalju fotografije svojih ličnih podataka (fotografije ličnih karata, putnih isprava, vozačkih dozvola), kako ne bi došlo do zloupotrebe istih”, stoji u saopštenju.