Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Produžen pritvor divljaku koji je izudarao djevojku nakon što ga je odbila

srdjan runje

Nakon što je potvrđena optužnica koja ga tereti za pokušaj ubistva Mirele Halilović, Vijeće sarajevskog Kantonalnog suda kojim predsjedava Adisa Zahiragić donijelo je rješenje kojim se Srđanu Runji produžava pritvor koji može trajati do 13. septembra ili do nove odluke Suda.

Runja se optužnicom tereti da je 28. marta u Ulici Rate Dugonjića u ilidžanskom naselju Osijek fizički napao Halilovićevu koju je sačekao ispred njene porodične kuće, te joj tupim predmetom nanio više udaraca po glavi i udaljio se.

Djevojka je tom prilikom zadobila po život opasne povrede glave, a razlog napada je bio njegovo višemjesečno udvaranje koje Halilović nije željela prihvatiti. Prethodno ju je proganjao na poslu i ulici, a nadajući se da će izbjeći tragediju, djevojka je promijenila posao.

Za Runjom je ubrzo raspisana potjernica po kojoj je uhapšen sredinom aprila u Banjoj Luci, te se od tada nalazi u pritvoru koji mu je produžen rješenjem Suda. srdjan runje 2

Prethodno je na ročištu na kojem se raspravljalo o produženju ove mjere tužitelj Safet Hrapo naveo opasnost od bijega osumnjičenog, te podsjetio da je uhapšen u Banja Luci gdje se krio od policije, kao i bojazan da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo.

Rekao je tužitelj i da postoji opasnost od ponavljanja djela koje mu je stavljeno na teret, te da se za to djelo može izreći kazna od 10 godina zatvora.

Odvjetnica optuženog Mirsada Žutić se usprotivila prijedlogu optužbe, te zatražila da se Runja uputi u medicinsku ustanovu zbog pokazivanja znakova psihičkog poremećaja.

Podsjetila je kako je Runja nakon hapšenja odbijao hranu i tečnost, čime bi sebe doveo u stanje neposredne životne opasnosti, nakon čega je upućen u bolnicu Jagomir, gdje su ga liječnici djelomično revitalizirali i doveli u stanje da može djelomično komunicirati.