Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Produžen pritvor Goranu Ristiću iz Brčkog

sud-brcko123

Postupajući po optužnici Tužiteljstva Brčko distrikta, koju je prethodno potvrdio, Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Goranu Ristiću (22) iz Brčkog optuženom da je prije šest mjeseci u Brčkom na svirep način ubio mladića M.D (23).

Po okončanju istrage Tužiteljstvo Distrikta predložilo je produženje pritvora optuženom i nakon potvđivanja optužnice usljed opasnosti od njegovog bjekstva, te bojazni da će ometati kazneni postupak i da će ponoviti kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

Tužiteljstvo Distrikta optužnicom tereti Ristića da je 23. maja oko 4 sata u brčanskom naselju Grčica ispred pekare “Dan i Noć“ zajedno sa još jednom osobom počinio ubojstvo mladića M.D. (23).

Optuženi Ristić je pritvoren šest mjeseci, od samog početka kaznenog postupka koji se vodi protiv njega i njegovog suučesnika u bjekstvu. Na prijedlog Tužilaštva njemu je ova mjera u trajanju od 30 dana određena odmah nakon uhićenja, a potom je tijekom istrage njeno trajanje produžavano za dva odnosno tri mjeseca.

Istraga je u odnosu na Ristića za ovo vrijeme okončana, pa je optužnica s dokazima protiv njega i prijedlogom za produženje pritvora ubrzo podignuta i pred sudom potvrđena.

Nakon potvrđivanja optužnice Ristić se može nalaziti u pritvoru do dvije godine, s obzirom na to da je za kazneno djelo koje mu je optužnicom stavljeno na teret propisana kazna zatvora od najmanje deset godina, navodi se u priopćenju iz brčanskog Tužiteljstva.